Η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει δική της τεχνολογία παραγωγής δευτερογενών καυσίμων από απόβλητα με κατάλληλη αερόβια επεξεργασία (βιοξήρανση) η οποία έχει στόχο τη μείωση της υγρασίας των υλικών άρα και την αύξηση του ενεργειακού τους περιεχομένου.
Η διαδικασία που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από τα απόβλητα παρέχει την υψηλότερη ποιότητα. Διπλασιάζοντας τη θερμογόνο δύναμη του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου «Stabilat®» στη διαδικασία «Herhof Stabilat®», η υψηλή ενεργειακή εκμετάλλευση είναι εγγυημένη μακροπρόθεσμα γιατί μειώνεται η «χαμένη» θερμότητα κατά την καύση υλικών με υψηλή υγρασία ενώ αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος της άκαυστης ύλης.
Το αποτέλεσμα είναι η υψηλή ανάκτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δεδομένου ότι με την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων από απόβλητα αντικαθίστανται ορυκτά καύσιμα, μειώνονται με τον τρόπο αυτό και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτό καθιστά τη διεργασία «Stabilat®» μία μοναδική διαδικασία παραγωγής δευτερογενών καυσίμων η οποία εξευγενίζει τα απόβλητα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, προσφέροντας υλικά υψηλών προδιαγραφών στα έργα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα (waste to energy).
https://herhof.com/en/technologies/waste-to-energy
Επιπρόσθετα, η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει ειδική τεχνογνωσία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή/και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από το βιοαέριο που παράγεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Έχοντας κατασκευάσει και λειτουργήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ στην Ευρώπη (ΒΕΑΛ Α.Ε. 24,22MWel – Βιοαέριο Μαυροράχης 3,52MWel) κατέχει πλέον σημαντική εξειδίκευση στην κατασκευή δικτύων βιοαερίου, στη συντήρηση και λειτουργία αυτών όπως και στην αποδοτικότερη λειτουργία μηχανών εσωτερικής καύσης που αξιοποιούν αυτού του είδους τα αέρια. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν σημαντικότατη επίπτωση στο περιβάλλον καθώς ελαχιστοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους ΧΥΤΑ με τη δέσμευση και ενεργειακή αξιοποίηση του μεθανίου που παράγεται σε αυτούς.
Τέλος, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει κατασκευάσει ενεργειακά έργα και δίκτυα εφαρμογών σχετιζόμενων με τηλεθέρμανση πόλεων σε ορισμένα από τα οποία έχει δοκιμαστεί και η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.