ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου η δραστηριότητα της οποίας καλύπτει όλες τις ανάγκες των έργων από τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή έως τη συντήρηση και λειτουργία. Έχοντας ανοίξει το δρόμο των μεγάλων Έργων Παραχώρησης στη χώρα, ήδη από το 1990, το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ περιλαμβάνει σήμερα συμμετοχές στους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ είναι η εταιρεία που κυριολεκτικά άνοιξε τον δρόμο των μεγάλων Έργων Παραχώρησης στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας σχετικές συμβάσεις ήδη από τη δεκαετία του 1990. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα των παραχωρήσεων καλύπτοντας όλο το φάσμα δραστηριοτήτων παραχώρησης: χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία.
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου η δραστηριότητα της οποίας καλύπτει όλες τις ανάγκες των έργων από τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή έως τη συντήρηση και λειτουργία. Έχοντας ανοίξει το δρόμο των μεγάλων Έργων Παραχώρησης στη χώρα, ήδη από το 1990, το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ περιλαμβάνει σήμερα συμμετοχές στους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.
Διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στον αυτοκινητόδρομο Μορέας (71,7%), αλλά και σημαντικά ποσοστά (17-23%) στους αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Πέραν των αυτοκινητοδρόμων, η εταιρεία συμμετέχει επίσης σε παραχωρήσεις χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικότητας 5.639 θέσεων και στη λειτουργία άλλων 2.195 θέσεων.
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου η δραστηριότητα της οποίας καλύπτει όλες τις ανάγκες των έργων από τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή έως τη συντήρηση και λειτουργία. Έχοντας ανοίξει το δρόμο των μεγάλων Έργων Παραχώρησης στη χώρα, ήδη από το 1990, το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ περιλαμβάνει σήμερα συμμετοχές στους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.
ΤΑ ΕΡΓΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: 1ο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τύπος: Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων / Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO
Τοποθεσία: Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα
Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τίτλος Έργου | Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ |
Αναθέτουσα Αρχή | ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. |
Ανάδοχο Σχήμα | ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ (100% ΗΛΕΚΤΩΡ) – Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ (100% ΗΛΕΚΤΩΡ) – Σύμβασης Λειτουργίας & Συντήρησης ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – Κατασκευαστής |
Μέθοδος επεξεργασίας & προϊόντα | Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO |
Είδος σύμβασης | ΣΔΙΤ (Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση & Λειτουργία) |
Δυναμικότητα επεργασίας / έτος | 120.000 |
Έτος έναρξης | 10/6/2015 |
Έτος ολοκλήρωσης | 10/6/2042 |
Το έργο διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιήθηκε από εταιρίες 100% θυγατρικές της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Ανάδοχος της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η εταιρία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ η οποία υπέγραψε τη σχετική σύμβαση στις 10/06/2015. Το έργο κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. σε διάστημα 2 ετών ενώ λειτουργεί από 10/06/2017 από την εταιρία ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ παραλαμβάνοντας το σύνολο των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε ορισμένες περιπτώσεις απορρίμματα και από άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας ανέρχεται σε 120.000 τόνους ετησίως. Από την επεξεργασία παράγονται 7 είδη ανακυκλώσιμων υλικών, κόμποστ Τύπου – Α και υπολείμματα, επιτυγχάνοντας με το παραπάνω τους δεσμευτικούς στόχους της σύμβασης, ήτοι, ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή, σε ποσοστό μικρότερο από 36%, εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80% και ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών σε ποσοστο άνω του 35% επι των εισερχομένων ανακυκλώσιμων. Το έργο περιλαμβάνει 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης, 1 Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, 1 Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων παρέχοντας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των υποδομών με ποικίλους τρόπους πέραν των συμβατικών όπως πχ την παραλαβή και επεξεργασία διαφορετικών υλικών (υλικά από Διαλογή στην Πηγή) ή την παραγωγή διαφορετικών προϊόντων (πχ δευτερογενών καυσίμων)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μαρίνα Αλίμου
Τύπος: Παραχώρηση Μαρίνας
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Μαρίνα Αλίμου
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ έχει υπογράψει Σύμβαση Παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων και μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της Αθήνας, με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της ευρύτερης αστικής περιοχής, τους επισκέπτες, αλλά και τους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών, καθώς λειτουργεί ως σημαντική μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό σκαφών.
Διαθέτει εξαιρετική στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Αθήνας, 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του Λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών που περιλαμβάνει Τραμ, Λεωφορεία και Ταξί.
Ειδικότερα, η Παραχωρησιούχος Εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ», θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ανέλαβε να αναδιαμορφώσει και να αναπλάσει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης, φιλόξενης και άρτιας Μαρίνας, η οποία θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας συνολικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Το Πλάνο Ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου προβλέπει τη δημιουργία μιας μαρίνας που θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό πόλο αναψυχής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και υπαίθριους χώρους.
Μέσα σε αυτό το νέο, πολυμορφικό και προστατευόμενο περιβάλλον, θα αναπτύσσονται μια σειρά επαγγελματικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με ένα σύνολο προσφερόμενων επιλογών και υπηρεσιών που θα καταστήσουν την Μαρίνα Αλίμου ως ένα σημείο αναφοράς για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλά και για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.
Ο περιβάλλων χώρος του χερσαίου τμήματος της μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, αλλά και επιμελημένοι χώροι πρασίνου που θα φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτισμού για τους επισκέπτες.
Επιπλέον, τόσο οι γραφειακοί χώροι που θα κατασκευαστούν όσο και οι αποθήκες, τα συνεργεία επισκευών και τα εμπορικά καταστήματα, θα εξυπηρετούν τις πλέον σημαντικές εταιρείες ναύλωσης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σκαφών, του τουρισμού και της ευρύτερης επιχειρηματικότητας.
Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών οι οποίες στο σύνολό τους θα φέρουν ένα νέο, σύγχρονο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί πλήρως τον απαραίτητο χώρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών και των χρηστών τους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό σημαντικών τμημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της προβλήτας, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις (πίλαρς) για τον ανεφοδιασμό των σκαφών, λοιπές εγκαταστάσεις ασφαλείας, φωτισμός, ασφάλεια (security) με αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης, κ.α.
Τέλος, εξαιρετική μέριμνα θα ληφθεί για την καθαριότητα όλων των χώρων της μαρίνας και κυρίως του θαλάσσιου μετώπου, έτσι ώστε να προστατεύεται απολύτως το περιβάλλον από τις δραστηριότητες της μαρίνας και να τηρείται το υψηλό επίπεδο αυτής στο θέμα της καθαριότητας και της τήρησης των κανόνων για την αποκομιδή και διάθεση των κάθε είδους απορριμμάτων και αποβλήτων (υγρών και στερεών σκαφών και λοιπών χρήσεων).
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Ολυμπία Οδός
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Ελλάδα
Ολυμπία Οδός
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η Ολυμπία Οδός είναι ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Ελευσίνα με την Πάτρα, αποτελώντας τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ της Αθήνας και του λιμανιού της Πάτρας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο εθνικής σημασίας αφού ενώνει την πρωτεύουσα και τις Περιφέρεις Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων οδικών έργων που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, καθώς είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος του οποίου το μεγαλύτερο μέρος, από την Κόρινθο έως την Πάτρα, κατασκευαζόταν ενώ ο δρόμος βρισκόταν σε λειτουργία.
Επιπλέον, υπήρξε ένα από τα πιο απαιτητικά οδικά έργα λόγου του ασταθούς γεωλογικού περιβάλλοντος της περιοχής από την Κόρινθο ως την Πάτρα, καθώς και του μεγάλου αριθμού ανισόπεδων κόμβων, αφού κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ένας κόμβος κάθε 7 χλμ. αυτοκινητοδρόμου.
Συνολικά, η Ολυμπία Οδός έχει 201,5 χλμ. μήκος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 29 ανισόπεδους κόμβους, 80 οδικές γέφυρες, 38 άνω διαβάσεις και 204 κάτω διαβάσεις, 29 σήραγγες συνολικού μήκους 25,6 χλμ.
Το συνολικό κόστος κατασκευής της Ολυμπίας Οδού ανήλθε σε €1,5 δισ. και χρηματοδοτήθηκε κατά 38% από ιδιωτικά κεφάλαια από την Παραχωρησιούχο εταιρεία «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ συμμετέχει με ποσοστό 17%), κατά 33% από Κοινοτικούς πόρους, κατά 23% από τη συμβολή των χρηστών και κατά 6% από το Eλληνικό Δημόσιο.
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης έχει οριστεί σε 30 χρόνια, με αφετηρία το 2008.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου - Ελλάδα)
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας
Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου - Ελλάδα)
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αποτελεί κρίσιμο τμήμα του οδικού άξονα που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτείνεται από τις Ράχες Φθιώτιδας έως το Κλειδί Ημαθίας.
Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή νέου τμήματος αυτοκινητοδρόμου από τον Ευαγγελισμό Λάρισας ως τη Σκοτίνα Πιερίας, συνολικού μήκους 25 χλμ. στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων 3 δίδυμες σήραγγες – εκ των οποίων η μία είναι μήκους 6χλμ. κι αποτελεί τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στα Βαλκάνια – και 22 γέφυρες, όπως και την ανακατασκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου από τις Ράχες ως το Κλειδί, συνολικού μήκους 230 χλμ.
Η Παραχωρησιούχος εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 22,2%) υπέγραψε τη Σύμβαση Παραχώρησης για την Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί στις 28 Ιουνίου 2007 με 30ετή διάρκεια.
Η αρχική επένδυση για το έργο ανέρχεται στο ποσό των €1.3 δισ., εκ των οποίων €700 εκατ. αντιστοιχούν σε ίδια κεφάλαια και δανεισμό, €296 εκατ. αντιστοιχούν στη συμβολή του ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα €300 εκατ. αποπληρώνονται μέσω των εισπράξεων από τα διόδια.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης)
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Ελλάδα
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης)
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην Ελλάδα, ενώ είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων παγκοσμίως. Η υλοποίηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου κατέστησε εφικτή τη μόνιμη σύνδεση της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο διάνυσης της απόστασης σε 2,5-5 λεπτά έναντι των 45 λεπτών που μέχρι τότε γίνονταν μόνο μέσω οχηματαγωγών πλοίων και συχνά διακοπτόταν λόγω των καιρικών συνθηκών.
Σημαντικότατη είναι και η γεωγραφική θέση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, καθώς από την πλευρά του Ρίου γειτνιάζει με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, ενώ από την πλευρά του Αντιρρίου γειτνιάζει με τον αυτοκινητόδρομο Ιωαννίνων-Αντιρρίου, αποτελώντας μία ασφαλή και σύγχρονη σύνδεση μεταξύ των δύο αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν την Αθήνα με τα Ιωάννινα.
Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1996 (ωστόσο η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ το 1997 οπότε και διασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση) και η περίοδος της παραχώρησης ορίστηκε σε 42 χρόνια.
Η Παραχωρησιούχος εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 27,71%, έχει την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ως τη λήξη της περιόδου παραχώρησης.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα μήκους 2,2 χλμ., ενώ τα θεμέλιά της με διάμετρο 90 μέτρων βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης έως και 65 μέτρα, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αττική Οδός
Τύπος: Έργα Υποδομών / Έργα Οδοποιίας / Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Αττική Οδός
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Η Αττική Οδός Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών εντός της ελληνικής πρωτεύουσας, αποτέλεσε ταυτόχρονο το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω διεθνούς διαγωνισμού από το Ελληνικό Δημόσιο, με τη μέθοδο της παραχώρησης με συγχρηματοδότηση.
Το συνολικό κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε σε €1,3 δισ. και χρηματοδοτήθηκε κατά 35% από το Eλληνικό Δημόσιο, με συμμετοχή και πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ το υπόλοιπο 65% καλύφθηκε από την Παραχωρησιούχο εταιρεία «Αττική Οδός Α.Ε.» (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 65,8%) με ίδια και δανειακά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από Εμπορικές Τράπεζες.
Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 23 Μαΐου 1996 με ημερομία λήξης την 5η Οκτωβρίου 2024.
H Αττική Οδός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών με την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας.
Ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα διασταυρούμενα μεταξύ τους τμήματα, τη Λεωφόρο Ελευσίνας-Σταυρού-Σπάτων (Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ., καθώς και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ.), μήκους περίπου 13 χλμ., ενώ περιλαμβάνει και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω μήκους περίπου 5 χλμ.
Συνολικά η Αττική Οδός έχει 70 χλμ. μήκος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 29 ανισόπεδους κόμβους, 25 οδικές γέφυρες, 38 γέφυρες σιδηροδρομικών γραμμών, 56 σήραγγες και πλήρως υπογειοποιημένα τμήματα (Cut & Cover) συνολικού μήκους 12,6 χλμ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αυτοκινητόδρομος Μορέας
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Ελλάδα
Αυτοκινητόδρομος Μορέας
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου (TEN) και είναι ένας σύγχρονος δρόμος υψηλών προδιαγραφών που μείωσε δραστικά τον απαιτούμενο χρόνο διαδρομής στο εσωτερικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθιστώντας τις διαδρομές από την Αθήνα στην Καλαμάτα και από την Αθήνα στη Σπάρτη εφικτές σε περίπου δύο ώρες.
Παράλληλα, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε αυτοκινητόδρομο, με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και με κεντρική διαχωριστική νησίδα, συνετέλεσε σημαντικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ανήλθε σε €1 δισ. και χρηματοδοτείται κατά 30% από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, ενώ το υπόλοιπο 70% καταβάλλεται από την Παραχωρησιούχο εταιρεία (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 71,7%) και αποπληρώνεται μέσω των εισπράξεων από τα διόδια.
Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007 και η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης ορίστηκε σε 30 χρόνια.
Συνολικά, ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας έχει μήκος 205 χλμ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 25 κόμβους, 5 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 5 χλμ.
Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έχει πολυετή εμπειρία στον Τραπεζικό τομέα, στο Asset Management, σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών και έχει διαχειριστεί αναδιαρθρώσεις μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών στους κλάδους Τροφίμων, Αερομεταφορών, Υγείας, Ναυτιλίας, και Real Estate.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο κ. Μπουλούτας έχει διατελέσει Partner στην Grant Thornton, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Investment Group (MIG), Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Γενικός Διευθυντής της Eurobank και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιονικής Αμοιβαία Κεφαλαία. Διατέλεσε Πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. σε πολλές εταιρείες όπως Vivartia, Ολυμπιακή Αεροπορία, EFG Bank Luxemburg EFG Private Bank.
Ο κ. Μπουλούτας είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) από το M.I.T., μεταπτυχιακού τίτλου Master of Science από το Πανεπιστήμιο Stanford, και Διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Από το 1977 μέχρι και το 1981 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε μελέτες και κατασκευές ποικίλων τεχνικών έργων, ενώ υπήρξε στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. από το 1981 μέχρι το 1989.
Από το 1990 ενετάχθη στον ιδιωτικό τομέα με θέσεις Γενικού Διευθυντή ή Τεχνικού Διευθυντή σε διάφορες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, με αντικείμενο την κατασκευή σύνθετων τεχνικών έργων κάθε μορφής (αυτοκινητόδρομοι ΠΑΘΕ και ΕΓΝΑΤΙΑΣ, σιδηροδρομικά έργα, Ολυμπιακά έργα, σήραγγες, φράγματα κλπ.). Από το 2007 έχει ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση σημαντικών έργων παραχώρησης (ΜΟΡΕΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ κλπ.).
Είναι επί χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (Σ.Τ.Ε.Α.Τ.), ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.).
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και από το 1990 μέχρι και το 1998 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Μηχανικός Έργων.
Από το 1995 έως το 2007 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής της ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε.
Από το 2008 έως το 2018 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
Παράλληλα από το 2013 έως το 2018 διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.
Η Μαριλένα Νιτσοπούλου έχει πολυετή εμπειρία ως Οικονομικός και Διοικητικός Διευθυντής σε πολυεθνικές και εγχώριες εταιρίες σε διάφορους κλάδους της αγοράς. Έχει εργασθεί σε εταιρίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνίας, κατασκευής, ταχυμεταφορών και παραχωρήσεων. Από το 1996 κατείχε διευθυντική θέση στον Όμιλο Intracom. Έχει σημαντική εμπειρία στην οργάνωση-παρακολούθηση λειτουργίας οικονομικών τμημάτων, στον έλεγχο-παρακολούθηση εταιριών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, σε οικονομοτεχνικές/ χρηματοοικονομικές μελέτες και στον στρατηγικό σχεδιασμό των οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων.
Από το 2008 έως σήμερα είναι Οικονομική και Διοικητική Διευθύντρια σε εταιρείες Παραχώρησης του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με ευρύτατη εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικής παρακολούθησης έργων Παραχώρησης.
Η Μαριλένα Νιτσοπούλου κατέχει BSc. σε Computer Science από το University of London Royal Holloway, PG diploma σε Applied Mathematics University of London Kings College και MSc. σε Operational Research από το University of Strathclyde.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.
Ο κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος, είναι πτυχιούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Newcastle upon Tyne, Μ. Βρετανίας. Κατέχει μεταπτυχιακό Τίτλο (M.Sc), στη Ναυπηγική Και Μηχανολογία του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T), ΗΠΑ και μεταπτυχιακό τίτλο (MBA), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.
Από τον Ιούλιο του 2002 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Star Επενδυτικής Α.Ε, ενός ομίλου επιχειρήσεων με επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Τεχνολογία. Παράλληλα, είναι μέλος του Δ.Σ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ ναυτιλιακών εταιριών Euroseas Ltd και Eurodry Ltd, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), μέλος του Δ.Σ του Ομίλου Quest και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου είναι Επικεφαλής της ομάδας στρατηγικής του ομίλου Μότορ Όιλ, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων εταιρικής ανάπτυξης, συγχωνεύσεων και εξαγορών και εταιρικού σχεδιασμού.
Οι βασικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση στρατηγικής, την ανάπτυξη του εταιρικού οράματος, την εκτέλεση στρατηγικών πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη τομέων μελλοντικής ανάπτυξης, όπως τα εναλλακτικά και ανανεώσιμα καύσιμα και η κυκλική οικονομία.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: 1ο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τύπος: Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων / Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO
Τοποθεσία: Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα
Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τίτλος Έργου | Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ |
Αναθέτουσα Αρχή | ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. |
Ανάδοχο Σχήμα | ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ (100% ΗΛΕΚΤΩΡ) – Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ (100% ΗΛΕΚΤΩΡ) – Σύμβασης Λειτουργίας & Συντήρησης ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – Κατασκευαστής |
Μέθοδος επεξεργασίας & προϊόντα | Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO |
Είδος σύμβασης | ΣΔΙΤ (Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση & Λειτουργία) |
Δυναμικότητα επεργασίας / έτος | 120.000 |
Έτος έναρξης | 10/6/2015 |
Έτος ολοκλήρωσης | 10/6/2042 |
Το έργο διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιήθηκε από εταιρίες 100% θυγατρικές της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Ανάδοχος της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η εταιρία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ η οποία υπέγραψε τη σχετική σύμβαση στις 10/06/2015. Το έργο κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. σε διάστημα 2 ετών ενώ λειτουργεί από 10/06/2017 από την εταιρία ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ παραλαμβάνοντας το σύνολο των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε ορισμένες περιπτώσεις απορρίμματα και από άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας ανέρχεται σε 120.000 τόνους ετησίως. Από την επεξεργασία παράγονται 7 είδη ανακυκλώσιμων υλικών, κόμποστ Τύπου – Α και υπολείμματα, επιτυγχάνοντας με το παραπάνω τους δεσμευτικούς στόχους της σύμβασης, ήτοι, ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή, σε ποσοστό μικρότερο από 36%, εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80% και ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών σε ποσοστο άνω του 35% επι των εισερχομένων ανακυκλώσιμων. Το έργο περιλαμβάνει 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης, 1 Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, 1 Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων παρέχοντας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των υποδομών με ποικίλους τρόπους πέραν των συμβατικών όπως πχ την παραλαβή και επεξεργασία διαφορετικών υλικών (υλικά από Διαλογή στην Πηγή) ή την παραγωγή διαφορετικών προϊόντων (πχ δευτερογενών καυσίμων)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μαρίνα Αλίμου
Τύπος: Παραχώρηση Μαρίνας
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Μαρίνα Αλίμου
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ έχει υπογράψει Σύμβαση Παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων και μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της Αθήνας, με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της ευρύτερης αστικής περιοχής, τους επισκέπτες, αλλά και τους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών, καθώς λειτουργεί ως σημαντική μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό σκαφών.
Διαθέτει εξαιρετική στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Αθήνας, 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του Λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών που περιλαμβάνει Τραμ, Λεωφορεία και Ταξί.
Ειδικότερα, η Παραχωρησιούχος Εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ», θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ανέλαβε να αναδιαμορφώσει και να αναπλάσει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης, φιλόξενης και άρτιας Μαρίνας, η οποία θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας συνολικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Το Πλάνο Ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου προβλέπει τη δημιουργία μιας μαρίνας που θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό πόλο αναψυχής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και υπαίθριους χώρους.
Μέσα σε αυτό το νέο, πολυμορφικό και προστατευόμενο περιβάλλον, θα αναπτύσσονται μια σειρά επαγγελματικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με ένα σύνολο προσφερόμενων επιλογών και υπηρεσιών που θα καταστήσουν την Μαρίνα Αλίμου ως ένα σημείο αναφοράς για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλά και για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.
Ο περιβάλλων χώρος του χερσαίου τμήματος της μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, αλλά και επιμελημένοι χώροι πρασίνου που θα φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτισμού για τους επισκέπτες.
Επιπλέον, τόσο οι γραφειακοί χώροι που θα κατασκευαστούν όσο και οι αποθήκες, τα συνεργεία επισκευών και τα εμπορικά καταστήματα, θα εξυπηρετούν τις πλέον σημαντικές εταιρείες ναύλωσης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σκαφών, του τουρισμού και της ευρύτερης επιχειρηματικότητας.
Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών οι οποίες στο σύνολό τους θα φέρουν ένα νέο, σύγχρονο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί πλήρως τον απαραίτητο χώρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών και των χρηστών τους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό σημαντικών τμημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της προβλήτας, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις (πίλαρς) για τον ανεφοδιασμό των σκαφών, λοιπές εγκαταστάσεις ασφαλείας, φωτισμός, ασφάλεια (security) με αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης, κ.α.
Τέλος, εξαιρετική μέριμνα θα ληφθεί για την καθαριότητα όλων των χώρων της μαρίνας και κυρίως του θαλάσσιου μετώπου, έτσι ώστε να προστατεύεται απολύτως το περιβάλλον από τις δραστηριότητες της μαρίνας και να τηρείται το υψηλό επίπεδο αυτής στο θέμα της καθαριότητας και της τήρησης των κανόνων για την αποκομιδή και διάθεση των κάθε είδους απορριμμάτων και αποβλήτων (υγρών και στερεών σκαφών και λοιπών χρήσεων).
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Ολυμπία Οδός
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Ελλάδα
Ολυμπία Οδός
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η Ολυμπία Οδός είναι ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Ελευσίνα με την Πάτρα, αποτελώντας τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ της Αθήνας και του λιμανιού της Πάτρας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο εθνικής σημασίας αφού ενώνει την πρωτεύουσα και τις Περιφέρεις Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων οδικών έργων που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, καθώς είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος του οποίου το μεγαλύτερο μέρος, από την Κόρινθο έως την Πάτρα, κατασκευαζόταν ενώ ο δρόμος βρισκόταν σε λειτουργία.
Επιπλέον, υπήρξε ένα από τα πιο απαιτητικά οδικά έργα λόγου του ασταθούς γεωλογικού περιβάλλοντος της περιοχής από την Κόρινθο ως την Πάτρα, καθώς και του μεγάλου αριθμού ανισόπεδων κόμβων, αφού κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ένας κόμβος κάθε 7 χλμ. αυτοκινητοδρόμου.
Συνολικά, η Ολυμπία Οδός έχει 201,5 χλμ. μήκος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 29 ανισόπεδους κόμβους, 80 οδικές γέφυρες, 38 άνω διαβάσεις και 204 κάτω διαβάσεις, 29 σήραγγες συνολικού μήκους 25,6 χλμ.
Το συνολικό κόστος κατασκευής της Ολυμπίας Οδού ανήλθε σε €1,5 δισ. και χρηματοδοτήθηκε κατά 38% από ιδιωτικά κεφάλαια από την Παραχωρησιούχο εταιρεία «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ συμμετέχει με ποσοστό 17%), κατά 33% από Κοινοτικούς πόρους, κατά 23% από τη συμβολή των χρηστών και κατά 6% από το Eλληνικό Δημόσιο.
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης έχει οριστεί σε 30 χρόνια, με αφετηρία το 2008.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου – Ελλάδα)
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας
Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου – Ελλάδα)
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αποτελεί κρίσιμο τμήμα του οδικού άξονα που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτείνεται από τις Ράχες Φθιώτιδας έως το Κλειδί Ημαθίας.
Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή νέου τμήματος αυτοκινητοδρόμου από τον Ευαγγελισμό Λάρισας ως τη Σκοτίνα Πιερίας, συνολικού μήκους 25 χλμ. στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων 3 δίδυμες σήραγγες – εκ των οποίων η μία είναι μήκους 6χλμ. κι αποτελεί τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στα Βαλκάνια – και 22 γέφυρες, όπως και την ανακατασκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου από τις Ράχες ως το Κλειδί, συνολικού μήκους 230 χλμ.
Η Παραχωρησιούχος εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 22,2%) υπέγραψε τη Σύμβαση Παραχώρησης για την Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί στις 28 Ιουνίου 2007 με 30ετή διάρκεια.
Η αρχική επένδυση για το έργο ανέρχεται στο ποσό των €1.3 δισ., εκ των οποίων €700 εκατ. αντιστοιχούν σε ίδια κεφάλαια και δανεισμό, €296 εκατ. αντιστοιχούν στη συμβολή του ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα €300 εκατ. αποπληρώνονται μέσω των εισπράξεων από τα διόδια.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης)
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Ελλάδα
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης)
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην Ελλάδα, ενώ είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων παγκοσμίως. Η υλοποίηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου κατέστησε εφικτή τη μόνιμη σύνδεση της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο διάνυσης της απόστασης σε 2,5-5 λεπτά έναντι των 45 λεπτών που μέχρι τότε γίνονταν μόνο μέσω οχηματαγωγών πλοίων και συχνά διακοπτόταν λόγω των καιρικών συνθηκών.
Σημαντικότατη είναι και η γεωγραφική θέση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, καθώς από την πλευρά του Ρίου γειτνιάζει με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, ενώ από την πλευρά του Αντιρρίου γειτνιάζει με τον αυτοκινητόδρομο Ιωαννίνων-Αντιρρίου, αποτελώντας μία ασφαλή και σύγχρονη σύνδεση μεταξύ των δύο αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν την Αθήνα με τα Ιωάννινα.
Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1996 (ωστόσο η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ το 1997 οπότε και διασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση) και η περίοδος της παραχώρησης ορίστηκε σε 42 χρόνια.
Η Παραχωρησιούχος εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 27,71%, έχει την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ως τη λήξη της περιόδου παραχώρησης.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα μήκους 2,2 χλμ., ενώ τα θεμέλιά της με διάμετρο 90 μέτρων βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης έως και 65 μέτρα, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αττική Οδός
Τύπος: Έργα Υποδομών / Έργα Οδοποιίας / Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Αττική Οδός
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Η Αττική Οδός Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών εντός της ελληνικής πρωτεύουσας, αποτέλεσε ταυτόχρονο το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω διεθνούς διαγωνισμού από το Ελληνικό Δημόσιο, με τη μέθοδο της παραχώρησης με συγχρηματοδότηση.
Το συνολικό κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε σε €1,3 δισ. και χρηματοδοτήθηκε κατά 35% από το Eλληνικό Δημόσιο, με συμμετοχή και πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ το υπόλοιπο 65% καλύφθηκε από την Παραχωρησιούχο εταιρεία «Αττική Οδός Α.Ε.» (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 65,8%) με ίδια και δανειακά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από Εμπορικές Τράπεζες.
Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 23 Μαΐου 1996 με ημερομία λήξης την 5η Οκτωβρίου 2024.
H Αττική Οδός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών με την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας.
Ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα διασταυρούμενα μεταξύ τους τμήματα, τη Λεωφόρο Ελευσίνας-Σταυρού-Σπάτων (Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ., καθώς και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ.), μήκους περίπου 13 χλμ., ενώ περιλαμβάνει και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω μήκους περίπου 5 χλμ.
Συνολικά η Αττική Οδός έχει 70 χλμ. μήκος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 29 ανισόπεδους κόμβους, 25 οδικές γέφυρες, 38 γέφυρες σιδηροδρομικών γραμμών, 56 σήραγγες και πλήρως υπογειοποιημένα τμήματα (Cut & Cover) συνολικού μήκους 12,6 χλμ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αυτοκινητόδρομος Μορέας
Τύπος: Παραχώρηση Αυτοκινητοδρόμου
Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Ελλάδα
Αυτοκινητόδρομος Μορέας
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου (TEN) και είναι ένας σύγχρονος δρόμος υψηλών προδιαγραφών που μείωσε δραστικά τον απαιτούμενο χρόνο διαδρομής στο εσωτερικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθιστώντας τις διαδρομές από την Αθήνα στην Καλαμάτα και από την Αθήνα στη Σπάρτη εφικτές σε περίπου δύο ώρες.
Παράλληλα, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε αυτοκινητόδρομο, με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και με κεντρική διαχωριστική νησίδα, συνετέλεσε σημαντικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ανήλθε σε €1 δισ. και χρηματοδοτείται κατά 30% από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, ενώ το υπόλοιπο 70% καταβάλλεται από την Παραχωρησιούχο εταιρεία (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 71,7%) και αποπληρώνεται μέσω των εισπράξεων από τα διόδια.
Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007 και η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης ορίστηκε σε 30 χρόνια.
Συνολικά, ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας έχει μήκος 205 χλμ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 25 κόμβους, 5 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 5 χλμ.