ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τεχνογνωσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Με καθετοποιημένη λειτουργία, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, έργων παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και αξιοποίησης της βιομάζας.
H ΗΛΕΚΤΩΡ αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από 20 χρόνια επιτυχούς πορείας. Η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει επιτρέπει στην ΗΛΕΚΤΩΡ να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης της βιοαερίου και βιομάζας.
Ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με υλοποιημένα έργα σε 8 χώρες, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο της δραστηριότητάς της
Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τεχνογνωσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Με καθετοποιημένη λειτουργία, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, έργων παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και αξιοποίησης της βιομάζας.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμάτων στη Δυτική Μακεδονία που ταυτόχρονα αποτελεί το 1ο ΣΔΙΤ απορριμάτων.
Η κατασκευή της μεγαλύτερης Μονάδας Επεργασίας Απορριμάτων στην Ευρώπη (Σόφια, Βουλγαρία) δυναμικότητας 410.000 τόνων ανά έτος.
16 μονάδες αναερόβιας χώνευσης (Γερμανία) δυναμικότητας > 240.000 τόνων ανά έτος.
Η Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας στη Λάρνακα της Κύπρου που αποτελεί το πρώτο έργο παγκοσμίως με εκτεταμένο οπτικό διαχωρισμό για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων από σύμμεικτα απορρίμματα, δυναμικόττας 190.000 τόνων ανά έτος.
Η λειτουργία του ΕΜΑΚ στα Λιόσια δυναμικότητας 300.000 τόνων ανά έτος.
3 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου δυναμικότητας > 35 MWe
13 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας μεγαλύτερης των 2,2 εκατ. τόνων ετησίως.
Ο μοναδικός στην Ελλάδα Αποτεφρωτήρας τοξικών αποβλήτων > 12.000 τόνων ανά έτος.
2 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) συνολικής δυναμικότητας > 175.000 τόνων ανά έτος.
Οι μεγαλύτεροι ΧΥΤΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο δυναμικότητας > 100 εκατ. κυβικών μέτρων.
ΤΑ ΕΡΓΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: TRI-MAX (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝHΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΚΥΚΛΟ (TFC) ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ)
Τύπος: Ανάπτυξη, κατασκευή και πειραματική αξιολόγηση σε πραγματικό περιβάλλον μιας θερμικής μηχανής που βασίζεται στον Τριγωνικό Κύκλο (Trilateral Flash Cycle, TFC), παραγωγικής ικανότητας 10-15 kW και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας (έως 130 oC)
Τοποθεσία:
TRI-MAX (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝHΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΚΥΚΛΟ (TFC) ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ)
To προτεινόμενο έργο έχει ως κύριο αντικείμενο στην ανάπτυξη, κατασκευή και πειραματική αξιολόγηση σε πραγματικό περιβάλλον μιας θερμικής μηχανής που βασίζεται στον Τριγωνικό Κύκλο (Trilateral Flash Cycle, TFC), παραγωγικής ικανότητας 10-15 kW και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας (έως 130 oC). O στρατηγικός στόχος είναι η βελτίωση της απόδοσης μετατροπής θερμότητας σε ηλεκτρισμό έως 20% σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία ORC που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σήμερα. Η εμπορική προοπτική αφορά στην αγορά της ανάκτησης θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας στη βιομηχανία και το βιοαέριο.
Φορείς σύμπραξης
ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
PSYCTOTHERM
Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα Αθηνών
Τύπος: Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
Τοποθεσία: Ελαιώνα Αθηνών
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα Αθηνών
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα Αθηνών θα εξυπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων και όμορους δήμους. Αποτελείται από 3 παράλληλες γραμμές μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 70 tn/h, μία γραμμή τεμαχισμού και μεταφόρτωσης ογκωδών δυναμικότητας 20 tn/h και μία γραμμή τεμαχισμού και μεταφόρτωσης πράσινων απορριμμάτων δυναμικότητας 5 tn/h. Για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι παραπάνω λειτουργίες διενεργούνται σε κλειστό κτίριο το οποίο εξυπηρετείται από τρία δίκτυα αποκονίωσης και απόσμησης συνολικής δυναμικότητας 155.000 m³/h. Η μεταφόρτωση των σύμμεικτων απορριμμάτων γίνεται σε κλειστά κοντέινερ για την διαχείριση των οποίων κάθε γραμμή μεταφόρτωσης διαθέτει σύστημα εναλλαγής κοντέινερ χωρητικότητας 4 θέσεων.
Η κτιριολογική υποδομή θα συμπληρώνεται από Κτίριο Συνεργείου δυναμικότητας 4 θέσεων συντήρησης και 1 θέσης πλυσίματος, Κτίριο Διοίκησης, Υποσταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυλάκιο Εισόδου. Το Έργο θα διαθέτει επίσης εγκατάσταση ανεφοδιασμού καυσίμων με οικίσκο, 2 γεφυροπλάστιγγες ζύγισης απορριμματοφόρων, 1 γεφυροπλάστιγγα ζύγισης των φορτηγών που μεταφέρουν τα κοντέινερ, σύστημα ανίχνευσης ραδιενέργειας, δεξαμενές συλλογής ομβρίων και υγρών αποβλήτων. Πέραν των αναγκαίων ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών το Έργο θα διαθέτει εκτεταμένο σύστημα αυτοματισμού – λειτουργικής απεικόνισης που θα ελέγχει τις λειτουργίες του και τα οχήματα μεταφοράς απορριμμάτων.
Η υλοποίησή του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στην απομείωση του λειτουργικού κόστος, θα επιταχύνει τους ρυθμούς αποκομιδής από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης των Αθηνών, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του στόλου των απορριμματοφόρων, θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους και θα περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Mariscina Περιφέρεια της Primorsko - Goranska
Τύπος: Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.). / Μονάδα Επεξεργασίας υγρών αποβλήτων-στραγγισμάτων / ΧΥΤΥ
Τοποθεσία: Mariscina Περιφέρεια της Primorsko - Goranska, Kροατία
Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Mariscina, Περιφέρεια της Primorsko - Goranska, Δημοκρατία της Κροατίας
/ ΗΛΕΚΤΩΡ
Αναθέτουσα Αρχή: Ταμείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης
Ανάδοχος: ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.σε Κοινοπραξία με την GP KRK . Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ενήργησε ως Επικεφαλής στην Κοινοπραξία
Είδος σύμβασης: Αυτή η Σύμβαση Έργων περιλάμβανε μελέτη, κατασκευή , εκπαίδευση του προσωπικού του τελικού χρήστη και δοκιμαστική λειτουργία σύμφωνα με τους FIDIC Conditions of Contract for Plant & Design-Build (First Ed, 1999).
Τύπος έργου: Μελέτη και κατασκευή
Συμβατική αξία: 31.030.209,27€
Δυναμικότητα: 100,000 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα
Το Έργο περιλαμβάνει:
Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.). Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ , μηχανική προεπεξεργασία για τον τεμαχισμό / ομογενοποίηση του υλικού και πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα φόρτωσης (γερανός υποδοχής), μονάδα βιολογικής (αερόβιας) επεξεργασίας (Herhof biodrying boxes), μονάδα μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, την παραγωγή δευτερογενές καύσιμο (SRF) και υπολείμματος για διάθεση στον ΧΥΤΥ, απόσμηση και αποκονοίωση, Βοηθητικά Κτίρια αποθήκευσης, αίθουσες ελέγχου, αίθουσες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και Διοικητήριο.
Μονάδα Επεξεργασίας υγρών αποβλήτων-στραγγισμάτων. Η μονάδα έχει δυναμικότητα 360 m3/ημέρα (15 m3/ώρα) και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων από τους χώρους υγιεινής και εξυπηρέτησης προσωπικού, από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΥ
ΧΥΤΥ. Η χωρητικότητα των κυττάρων είναι περίπου 1.065.500 m3, η οποία επαρκεί για 13 χρόνια διάθεσης απορριμμάτων. Τα κύτταρα έχουν σχεδιαστεί σε δύο τύπους χώρων διάθεσης απορριμμάτων, σε χώρους υγειονομικής ταφής τύπου κλειστού βιοαντιδραστήρα (landfill bioreactor) και τον χώρο υγειονομικής ταφής για την απόρριψη μη επικίνδυνων απορριμμάτων που έχουν υποστεί
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο:
Τύπος:
Τοποθεσία:
Οι απαιτούμενες εργασίες για την οργάνωση και τη καθημερινή λειτουργία του εν λόγω ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα εξής: Εργασίες Υγειονομικής Ταφής, ημερήσια επικάλυψη απορριμμάτων, προσωρινή σφράγιση των περαιωμένων πρανών, λειτουργία και Συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, έργα Διαχείρισης Βιοαερίου, μέτρα ασφάλειας και φύλαξης χώρου, συντήρηση κι επισκευή έργων, μηχανημάτων λειτουργίας και μηχανολογικού εξοπλισμού ΧΥΤΑ, συντήρηση κτιριακών υποδομών και έργων Χ.Υ.Τ.Α., εργασίες καθαριότητας τάφρων ομβρίων της εσωτερικής οδοποιίας και περιβάλλοντος χώρου, περιβαλλοντική Παρακολούθηση και Έλεγχος
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μελέτη, κατασκευή έργων για την Α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων
Τύπος: ΧΥΤΑ & Συνοδά Έργα
Τοποθεσία: Φυλή, Ελλάδα
Μελέτη, κατασκευή έργων για την Α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων
ΗΛΕΚΤΩΡ
H Κοινοπραξία υπό την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T. A.E. – Α΄ ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», με διακριτικό τίτλο «Κ/ΞΙΑ Α΄ ΦΑΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» έχει αναλάβει από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) την εκτέλεση του έργου «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων» δυνάμει της υπ’ αρ. πρωτ. Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 8375/05-07-2021 Σύμβασης.
Περιγραφή έργου
Σκοπός του έργου είναι η διαμόρφωση χώρου διάθεσης απορριμμάτων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείριση Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Φυλής. Επιπλέον, υλοποιούνται συνοδά έργα που υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία των νέων κυττάρων, τη σταθερότητα των πρισμάτων απόθεσης απορριμμάτων, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των απορριμματοφόρων και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της ταφής και προσωρινής αποκατάστασης των πρανών που γίνεται παράλληλα με την ανάπτυξη του απορριμματικού αναγλύφου. Η ελάχιστη χωρητικότητα νέων κυττάρων απόθεσης είναι 4.000.000 m3.
Αντικείμενα του έργου είναι συγκεκριμένα η κατασκευή νέας λεκάνης απόθεσης απορριμμάτων, η κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού έργων μεταβατικής διαχείρισης, η κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού έργων επεξεργασίας στραγγισμάτων και βιοαερίου καθώς και η αποκατάσταση χώρων στη ΟΕΔΑ που δεν φέρουν τελική κάλυψη. Επιπρόσθετα, η Κοινοπραξία παρέχει υπηρεσίες προς τον φορέα του έργου που περιλαμβάνουν την καθημερινή λειτουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής και των έργων μεταβατικής διαχείρισης, υποστηρικτικές υπηρεσίες με διάθεση κινητού εξοπλισμού και προσωπικού, για την απρόσκοπτη λειτουργία όλης της ΟΕΔΑ και την άμεση ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες και εργασίες συντήρησης υφιστάμενων υποδομών που αφορούν την πυρόσβεση, τον ηλεκτροφωτισμό, την οδοσήμανση, την ύδρευση, την περίφραξη, την πύλη εισόδου, κλπ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Εργοστάσιο βιομάζας Bernburg
Τύπος: Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου
Τοποθεσία: Bernburg, Γερμανία
Εργοστάσιο βιομάζας Bernburg
ΗΛΕΚΤΩΡ
Η Μονάδα επεξεργάζεται περίπου 26.000 t/a χωνεμένο υπόλειμμα που προέρχεται από μια διαδικασία ροής βύσματος στα βιολογικά κουτιά Herhof.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Βιομάζας Crobern (Γερμανία)
Τύπος: Μονάδες Διαχείρισης Σύμμεικτων Απορριμάτων
Τοποθεσία: Crobern, Γερμανία
Crobern (Γερμανία)
ΗΛΕΚΤΩΡ
- 42.000 τόνοι βιοαποβλήτων επεξεργάζονται ετησίως σε βιοκιβώτια της Herhof για εντατική κομποστοποίηση και σε κιβώτια ξηρής ζύμωσης για παραγωγή βιοαερίου.
- Παράγονται κομπόστ και βιοαέριο.
- Η μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία.
- Δείτε περισσότερο στο video εδώ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Κομποστοποίησης Bayreuth
Τύπος: Κατασκευή
Τοποθεσία: Bayreuth, Γερμανία
Μονάδα Κομποστοποίησης Bayreuth
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Έναρξη λειτουργίας: 2021
- Δυναμικότητα: 14.000 τόνοι βιοαποβλήτων ετησίως
- 9 βιολογικά κιβώτια Herhof για εντατική κομποστοποίηση
- 5 βιολογικά κιβώτια Herhof για ωρίμανση
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Φυλής
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Φυλή, Άνω Λιόσια
ΧΥΤΑ Φυλής
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΜΕΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Μαυροράχης / Επέκταση και Αναβάθμιση των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Α. του Ν. Θεσσαλονίκης (Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης)
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Μαυροράχη, Θεσσαλονίκη
ΜΕΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Μαυροράχης
ΗΛΕΚΤΩΡ
Επέκταση ΕΕΣ Μαυροράχης
Κατηγοριοποίηση: Κατασκευή & Λειτουργία
Κατηγορία: ΧΥΤ & Συνοδά Έργα
Τίτλος Έργου: Επέκταση και Αναβάθμιση των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Α. του Ν. Θεσσαλονίκης (Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης)
Αναθέτουσα Αρχή: Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας
Ανάδοχο Σχήμα: ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Είδος σύμβασης: Εργολαβική
Τύπος έργου: Μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση
Συμβατική αξία: 7.496.248,68 € (πλέον ΦΠΑ 24%)
Tonnage / Εγκατεστημένη Ισχύς / Άλλο: Δυναμικότητα μονάδας 400m3/d
Έτος έναρξης: 2022
Έτος ολοκλήρωσης: 2028
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:
- Η κατασκευή των έργων για την επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των στραγγισμάτων του Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης, συνολικής προθεσμίας δύο (2) ετών, συμπεριλαμβανομένης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
- η εκπόνηση της Μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους απαραίτητης συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας,
- η κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού,
- η προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού,
- η θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης.
- Η υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για τέσσερα (4) έτη με δυνατότητα εφαρμογής δικαιώματος προαίρεσης έως και τέσσερα (4) έτη.
Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα εγκατασταθεί ακόμη πιο σύγχρονος εξοπλισμός για τη διαχείριση των στραγγισμάτων, συνδυάζοντας τις μεθόδους Υπερδιήθησης και Αντίστροφης Ώσμωσης. Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Ανάδοχος θα έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την επίτευξη των απαιτούμενων αποδόσεων επεξεργασίας όσον αφορά τις τελικές εκροές και την επεξεργασμένη ιλύ, οι οποίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τα όσα καθορίζονται στην ΑΕΠΟ του έργου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: MEΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Ταγαράδων
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Ταγαράδες, Θεσσαλονίκη
MEΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Ταγαράδων
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: MEΣ (ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων – Φυλής
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Δήμος Φυλής – ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής
MEΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Λιοσίων – Φυλής
ΗΛΕΚΤΩΡ
Στο αντικείμενο των συμβάσεων «Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α (ΤΜΗΜΑ ΙΙ) Δυτ. Αττικής» και «Κατασκευή Α’ Φάσης 2ου Χ.Υ.Τ.Α Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής» σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν Μονάδες Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΜΕΣ) με συνολική δυναμικότητα τελικής επεξεργασίας σε μονάδες αντίστροφης ώσμωσης 600 κυβικών μέτρων στραγγισμάτων ανά ημέρα και οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2005 και τον Ιούνιο του 2008 αντίστοιχα.
Οι μονάδες περιλαμβάνουν στις κύριες διεργασίες αντλιοστάσια στραγγισμάτων και αεριζόμενες δεξαμενές εξισορρόπησης, μονάδες αντίστροφης ώσμωσης για την ανάκτηση νερού κατάλληλου για άρδευση και μονάδες εξάτμισης για την περαιτέρω ανάκτηση νερού και την σημαντική μείωση του όγκου των συμπυκνωμένων στραγγισμάτων. Οι μονάδες εξάτμισης αξιοποιούν το ζεστό νερό του κυκλώματος ψύξης των παρακείμενων μηχανών βιοαερίου.
Η αποδοτική λειτουργία των μονάδων από την ΗΛΕΚΤΩΡ ως μία ενιαία μονάδα επεξεργασίας των στραγγισμάτων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής έγινε στα πλαίσια σχετικών συμβάσεων λειτουργίας και οι μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν αποδοτικά.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: MEΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Πάφου
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Πάφος, Κύπρος
MEΣ (ΜΟΝΑΔA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) Πάφου
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Πάφου
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Πάφος, Κύπρος
ΧΥΤΑ Πάφου
ΗΛΕΚΤΩΡ
Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση της επαρχίας Πάφου που περιλαμβάνει την εκτέλεση των απαραίτητων χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης της λεκάνης, των έργων στεγάνωσης και αποστράγγισης, της εγκατάστασης του δικτύου συλλογής στραγγισμάτων, του δικτύου συλλογής και διαχείρισης βιοαερίου, καθώς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες λειτουργίας του ΧΥΤΑ • Διαμετακομιστικός σταθμός (ΣΜΑ) οικιακών αποβλήτων στην πόλη Χρυσοχούς. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή βασίζεται στην τεχνολογία σταθερού εξοπλισμού συμπίεσης των απορριμμάτων, καθώς και εξοπλισμού παράλληλης μετατόπισης των container φόρτωσης των απορριμμάτων
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Ταγαράδων
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Ταγαράδες, Θεσσαλονίκη
ΧΥΤΑ Ταγαράδων
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Μαυροράχη, Θεσσαλονίκη
ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΗΛΕΚΤΩΡ
Μελέτη, κατασκευή, δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Περιλαμβάνονται
• Μελέτη εφαρμογής του ΧΥΤΑ και των έργων υποδομής
• Πλήρης κατασκευή και παράδοση σε θέση καλής λειτουργίας των κυψελών Α1 & Α2, μετά των βοηθητικών εγαταστάσεων και έργων υποδομής, καθώς και η ολοκλήρωση όλων των χωματουργικών εργασιών των κυψελών Α3 & Α4
• Έργα παρακολούθησης για το σύνολο του χώρου
• Οριστική Μελέτη και κατασκευή οδού πρόσβασης του έργου
• Οριστική Μελέτη όλων των επόμενων φάσεων και της σταδιακής ανάπτυξης του ΧΥΤΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Φυλής
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Φυλής
ΧΥΤΑ Φυλής
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Α. Λιόσια
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
ΧΥΤΑ Α. Λιόσια
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Κέντρο Διαλογής και ανάκτησης υλικών (ΚΔΑΥ) Κορωπίου
Τύπος: Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
Τοποθεσία: Κορωπί, Ελλάδα
Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΕΠΑΝΑ Κορωπί
ΗΛΕΚΤΩΡ
Βιομηχανική εγκατάσταση Υποδοχής, Προδιαλογής, Μηχανικής Διαλογής, Χειροδιαλογής και Ανάκτησης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και υλικών από το πρόγραμμα Διαλογή στη Πηγή, με τη χρήση σύγχρονων μηχανικών και οπτικών συστημάτων διαχωρισμού για απορρίμματα, κτιριακό έργο υποστήριξης της εγκατάστασης, έργα υποδομής, εγκαταστάσεις απόσμησης, αποκονίωσης και λοιπά έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου του χώρου, έργα εσωτερικής οδοποιίας, προσβάσεων, ραμπών, πεζοδρομίων, διαμορφώσεων περιβάλλοντα χώρου, περίφραξη του χώρου και πύλη εισόδου, προμήθεια του συνόλου του κινητού εξοπλισμού.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΕΠΑΝΑ Φυλή
Τύπος: Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
Τοποθεσία: Φυλή
Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΕΠΑΝΑ Φυλή
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Μελέτη και κατασκευή 2 μονάδων διαλογής και ανάκτησης υλικών στη Φυλή και στο Κορωπί
- Δυναμικότητα: 100.000 & 75.000 τ/ε αντίστοιχα
- Επεξεργασία βιομηχανικών απορριμμάτων και υλικών συσκευασίας
- Recovery of recyclable products (paper, cardboard, plastic, metals, RDF)Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, χαρτόνι, μέταλλα, RDF)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Δυτικής Μακεδονίας
Τύπος: Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου
Τοποθεσία: Κοζάνη
Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Δυτικής Μακεδονίας
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Παροχή Υπηρεσιών συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Αναθέτουσα Αρχή ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
Ανάδοχο Σχήμα ΚΞΙΑ Εκμετάλευσης Βιοαερίου Δυτ.Μακεδονίας ΗΛΕΚΤΩΡ – THALIS ES S.A.
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παροχή Υπηρεσιών με παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικλης άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 1,26 MW
Έτος έναρξης 2021
Έτος ολοκλήρωσης 2043
Ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Δυτικής Μακεδονίας κατασκευάστηκε και λειτουργείται από την ΚΞΙΑ Εκμετάλλευσης Βιοαερίου Δυτ. Μακεδονίας ΗΛΕΚΤΩΡ – THALIS ES S.A με συμμετοχή των δύο εταιρειών κατά 60% και 40% αντίστοιχα. Έχει αδειοδοτημένη ισχύ 1,26 MW και αποτελείται από ένα Η/Ζ Βιοαερίου DEUTZ TBG 620 V16 το οποίο αξιοποιεί ενεργειακά το βιοαέριο που παράγεται από τον ΧΥΤΑ των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο 2022.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Τύπος: Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου
Τοποθεσία: Μαυροράχη, Θεσσαλονίκη
Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Παροχή Υπηρεσιών συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τροφοδότηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, με παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης
Αναθέτουσα Αρχή ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Ανάδοχο Σχήμα ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παροχή Υπηρεσιών με παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικλης άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 3,52 MW
Έτος έναρξης 2020
Έτος ολοκλήρωσης 2041
Ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Μαυροράχης αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 2017-2020, ενώ λειτουργεί αδιαλείπτως 24/7/365 από έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ήδη από τον Αύγουστο του 2020. Ο σταθμός έχει εγκατασταθεί εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, στον νομό Θεσσαλονίκης. Ο ΧΥΤΑ είναι ενεργός από το 2008 και δέχεται όλα τα απορρίμματα του νομού Θεσσαλονίκης.
Ο σταθμός αποτελείται από 3 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) βιοαερίου τύπου Jenbacher JGC 416, ηλεκτρικής ισχύος 1,173 MW έκαστο, με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 3,52 MW, και είναι διασυνδεδεμένος με τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην Λητή με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης. Το παραγόμενο βιοαέριο του ΧΥΤΑ τροφοδοτεί τον σταθμό, παράγεται ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέσω της καύσης του βιοαερίου αποφεύγεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου (συγκεκριμένα, μεθάνιο CH4), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ο σταθμός έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και απασχολεί προσωπικό από την τοπική κοινωνία.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Ταγαράδων
Τύπος: ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Τοποθεσία: Ταγαράδες, Θεσσαλονίκη
Μονάδα Βιοαερίου Ταγαράδες
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιοαερίου ΧΥΤΑ Ταγαράδων
Αναθέτουσα Αρχή ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Ανάδοχο Σχήμα ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 5,048 MW
Έτος έναρξης 2006
Έτος ολοκλήρωσης 2033
Ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Ταγαράδων κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 2005-2006 και λειτουργεί αδιαλείπτως 24/7/365 από έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.. Ο σταθμός έχει εγκατασταθεί πλησίον του ΧΥΤΑ Ταγαράδων στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ήδη στη φάση μεταφροντίδας.
Ο σταθμός αποτελείται από 4 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) βιοαερίου τύπου DEUTZ TBG 620 V16, ηλεκτρικής ισχύος 1,26 MW έκαστο, με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 5,048 MW, και είναι διασυνδεδεμένος με τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Κάτω Σχολάρι με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης. Το παραγόμενο βιοαέριο του ΧΥΤΑ τροφοδοτεί τον σταθμό, παράγεται ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέσω της καύσης του βιοαερίου αποφεύγεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου (συγκεκριμένα, μεθάνιο CH4), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ο σταθμός έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και απασχολεί προσωπικό από την τοπική κοινωνία.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ και λειτουργία της εγκατάστασης ανάκτησης φυσικού αερίου και του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αμμάν Ιορδανία
Τύπος: Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου
Τοποθεσία: Αμμάν, Ιορδανία
ΧΥΤΑ και λειτουργία της εγκατάστασης ανάκτησης φυσικού αερίου και του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αμμάν Ιορδανία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Τύπος Έργου: EPC & Λειτουργία
- Συμβατική Αξία: ~ € 20mn
- Μελέτη και κατασκευή ΧΥΤΑ και λειτουργία της εγκατάστασης ανάκτησης φυσικού αερίου και του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην υπάρχουσα χωματερή Ghabawi, Αμμάν – Ιορδανία
- Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των υφιστάμενων κυψελών υγειονομικής ταφής, εγκατάσταση δικτύου παροχής βιοαερίου, κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής 6MWe και 2ετή λειτουργία
- Η HELECTOR κατέχει το 50% του έργου
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων
Τύπος: Εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων
Τοποθεσία: Φυλή, Αττικής
Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) Άνω Λιοσίων
ΗΛΕΚΤΩΡ
Είναι το μοναδικό στην Αττική εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων.
Το ΕΜΑΚ βρίσκεται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και διαθέτει σύγχρονο εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο παρακολουθούνται on line όλα τα μηχανήματα και οι φάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων.
Η ονομαστική δυναμικότητα του ΕΜΑΚ είναι 1.200 τόνους/ημέρα και παράγονται ημερησίως: 100-150 τόνοι κομπόστ τύπου Α, περίπου 150 τόνοι SRF (απορριμματογενές ανακτώμενο στερεό καύσιμο), ανακτώνται περίπου 50 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικό και χαρτί-χαρτόνι), προκύπτουν άχρηστα της τάξης των 500-600 τόνων και άλλες απώλειες (υγρασία και αέρια).
Η περιφραγμένη έκταση της εγκατάστασης (κτίρια, οδοποιία, πλατεία χουμοποίησης, πλατεία ελιγμών απορριμματοφόρων και περιβάλλων χώρος) ανέρχεται σε περίπου 135.000 m2.
Το σύνολο της επεξεργασίας των απορριμμάτων πραγματοποιείται εντός κτηρίων του ΕΜΑ που αναπτύσσονται κλιμακωτά παρακολουθώντας κατά το δυνατόν την μορφολογία του εδάφους.
Τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε το νέο έργο της Αναβάθµισης και Λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (EMA) Άνω Λιοσίων και η µετατροπή αυτού σε «Πράσινο Εργοστάσιο». Η νέα σύµβαση αφορά στην ετήσια διαχείριση 300.000 τόνων αστικών αποβλήτων εκ των οποίων 100.000 τόνοι θα αποτελούν προδιαλεγµένα οργανικά απόβλητα. Συγκεκριµένα, το ΕΜΑ, µετά την ολοκλήρωση των µετατροπών για την αναβάθµισή του σε Πράσινο Εργοστάσιο (εντός του 2023), θα επεξεργάζεται τα κάτωθι ρεύµατα:
- Αστικά Σύµµεικτα/Υπολειµµατικά Σύµµεικτα ∆ηµοτικά Απορρίµµατα (ΑΣΑ)
Τα ΑΣΑ που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το ΕΜΑ είναι τα σύµµεικτα-υπολειµµατικά, σύµµεικτα δηµοτικά απορρίµµατα, αποθηκευµένα στο αντίστοιχο δίκτυο κάδων ή σε άλλα µέσα προσωρινής αποθήκευσης, όπως προσκοµίζονται από τα απορριµµατοφόρα των δήµων. Οι ποσότητες προς επεξεργασία θα είναι έως 200.000 τόνοι/έτος και θα επεξεργάζονται στις δύο (2) από τις τρεις (3) όµοιες γραµµές επεξεργασίας στο Τµήµα Μηχανικής ∆ιαλογής.
- Προδιαλεγµένα Βιοαπόβλητα (κΒΑ)
Περιλαµβάνεται η υποδοχή και επεξεργασία – κοµποστοποίηση προδιαλεγµένων Βιοαποβλήτων (κΒΑ) τα οποία θα συλλέγονται από τα δηµοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής (καφέ κάδος) και από τις λαϊκές αγορές. Οι ποσότητες προς επεξεργασία θα είναι 60.000 τόνοι / έτος.
- Πράσινα απόβλητα-κλαδέµατα (πΒΑ), τα οποία απαιτούνται για κοµποστοποίηση του βιοδιασπώµενου κλάσµατος των σύµµεικτων-υπολειµµατικών απορριµ- µάτων (ΑΣΑ) και των προδιαλεγµένων Βιοαποβλήτων (κΒΑ). Οι ποσότητες προς επεξεργασία θα είναι 40.000 τόνοι/έτος.
Εκτός των ανωτέρω, το ΕΜΑ θα δέχεται επιπλέον πράσινα απόβλητα-κλαδέµατα από 20.000 έως 35.000 τόνους/έτος τα οποία θα προσκοµίζονται από τους ∆ήµους και θα διαχειρίζονται στον χώρο ΕΜΑ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα βιομάζας στο Brandholz
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Brandholz, Γερμανία
TNS® Μονάδα βιομάζας στο Brandholz (2007)
ΗΛΕΚΤΩΡ
- 8 ξηροί αντιδραστήρες, ο καθένας 370 m³
- 1 δεξαμενή διαρροής 1.200 m³
- 2 κινητήρες βιοαερίου 420 kW ηλεκτρικής ισχύος
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα βιομάζας στο Barnstedt
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Barnstedt, Γερμανία
TNS® Μονάδα βιομάζας στο Barnstedt (2007)
ΗΛΕΚΤΩΡ
- 4 ξηροί αντιδραστήρες, ο καθένας 330 m³
- 1 δεξαμενή διαρροής 700 m³
- 2 κινητήρες ανάφλεξης pilot, ο καθένας 210 kW ηλεκτρικής ισχύος (συμβατοί με φυτικά έλαια)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα MBS Rennerod
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Rennerod, Γερμανία
Μονάδα MBS στο Rennerod, Germany
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 000 t/a
- Είδος απορριμμάτων: MΣΑ
- Ολοκλήρωση κατασκευής: 2002
- Επένδυση: ≈ 22 εκ. €
- Διαχειριστής της μονάδες: Τοπική αρχή
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα MBS Venice
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Βενετία, Ιταλία
Μονάδα MBS στη Βενετία, Ιταλία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 150.000 t/a
- Είδος απορριμμάτων: ΜΣΑ
- Ολοκλήρωση κατασκευής: 2002
- Επένδυση: ≈ 30 εκ. €
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα MBT στο Βερολίνο
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Βερολίνο, Γερμανία
Μονάδα MBT στο Βερολίνο, Γερμανία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 150.000 t/a
- Μελέτη – Κατασκευή
- Έναρξη λειτουργίας στα μέσα 2007
Λειτουργός είναι η τοπική Υπηρεσία
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα ΜΒΤ Trier
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Trier, Γερμανία
Μονάδα MBT στο Trier, Γερμανία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 220.000 t/a
- Μελέτη – Κατασκευή
- Έναρξη λειτουργίας στα μέσα 2007
Λειτουργός είναι η τοπική Υπηρεσία
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Bιομάζας Dorpen
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Dörpen Γερμανία
Μονάδα βιομάζας στο Dörpen, Germany (2012)
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Έναρξη λειτουργίας: 2012
- Δυναμικότητα: 14.000 t/a βιολογικών αποβλήτων
- Παραγωγή βιοαερίου και compost
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Βιοαερίου Ulzen
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Uelzen, Γερμανία
Μονάδα Βιοαερίου Ulzen
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Έναρξη λειτουργίας: 2011
- Επέκταση στην τελική δυναμικότητα: 2015
- Δυναμικότητα: 18.000 τόνοι βιοαποβλήτων ετησίως
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Επεξεργασίας Βιομάζας, Kassel Lohfelden
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Kassel Lohfelden , Germany
Μονάδα Επεξεργασίας Βιομάζας, Kassel Lohfelden
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Έναρξη λειτουργίας: 2011
- Επέκταση στην τελική δυναμικότητα: 2015
- Δυναμικότητα 30.000 t/a βιολογικών αποβλήτων
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Kaštijun
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Kaštijun
Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Kaštijun
ΗΛΕΚΤΩΡ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: | “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Kaštijun” Περιφέρεια της Ίστρια, Δημοκρατία της Κροατίας, CCI No 2013HR161PR005’ |
Αναθέτουσα Αρχή: Ταμείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης
Ανάδοχος: ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.σε Κοινοπραξία με την GP KRK . Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ενήργησε ως Επικεφαλής στην Κοινοπραξία
Είδος σύμβασης: Αυτή η Σύμβαση Έργων περιλάμβανε μελέτη, κατασκευή , εκπαίδευση του προσωπικού του τελικού χρήστη και δοκιμαστική λειτουργία σύμφωνα με τους FIDIC Conditions of Contract for Plant & Design-Build (First Ed, 1999).
Τύπος έργου: Μελέτη και κατασκευή
Συμβατική αξία: 29.209.153.26€
Δυναμικότητα: 90.000 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα
Το Έργο περιλαμβάνει:
Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.). Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ , μηχανική προεπεξεργασία για τον τεμαχισμό / ομογενοποίηση του υλικού και πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα φόρτωσης (γερανός υποδοχής), μονάδα βιολογικής (αερόβιας) επεξεργασίας (Herhof biodrying boxes), μονάδα μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, την παραγωγή δευτερογενές καύσιμο (SRF) και υπολείμματος για διάθεση στον ΧΥΤΥ, απόσμηση και αποκονοίωση, Βοηθητικά Κτίρια αποθήκευσης, αίθουσες ελέγχου, αίθουσες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και Διοικητήριο.
Μονάδα Επεξεργασίας υγρών αποβλήτων-στραγγισμάτων. Η μονάδα έχει δυναμικότητα 330 m3/ημέρα (14 m3/ώρα) και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων από τους χώρους υγιεινής και εξυπηρέτησης προσωπικού, από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΥ
ΧΥΤΑ. Κατασκευή κυττάρου για την διάθεση μη επικίνδυνων αποβλήτων με υποδομή που περιλαμβάνει στεγάνωση και σύστημα συλλογής στραγγισμάτων. Η χωρητικότητά του κυττάρου είναι 265.000 m3. Κατασκευή κυττάρου για την διάθεση του υπολείμματος με υποδομή που περιλαμβάνει στεγάνωση και σύστημα συλλογής στραγγισμάτων. Η χωρητικότητα του κυττάρου είναι 261.734 m3.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σόφια, (Βουλγαρία)
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Σόφια, Βουλγαρία
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σόφια, (Βουλγαρία)
ΗΛΕΚΤΩΡ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ:
|
Εκτέλεση της φάσης ΙΙ του έργου “Ολοκληρωμένο σύστημα εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων του Δήμου Σόφιας” – Μελέτη και κατασκευή εργοστασίου μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων με παραγωγή καύσιμου RDF
|
SOFIA, Βουλγαρία
Αναθέτουσα Αρχή: Δήμος Σόφιας
Ανάδοχος: Κοινοπραξία Άκτωρ Α.Ε. – Ηλέκτωρ Α.Ε.
Είδος σύμβασης: Μελέτη – Κατασκευή σε συμφωνία με FIDIC Yellow Book
Τύπος έργου: Μελέτη–Κατασκευή, Εκπαίδευση Προσωπικού τελικού χρήστη και δοκιμαστική λειτουργία ενός χρόνου.
Δυναμικότητα: 410.000 τόνους /έτος Αστικά Σύμμικτα Απορρίμματα.
Το Έργο περιλαμβάνει μελέτη,κατασκευή, θέση σε λειτουργία & δοκιμαστική λειτουργία του “Εργοστασίου μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας (ΜΒΕ) αποβλήτων με παραγωγή καύσιμου RDF”.
Στο εργοστάσιο εκτελούνται οι ακόλουθες διεργασίες:
Παραλαβή και προ-επεξεργασία εισερχόμενων στερεών αστικών αποβλήτων.
Μηχανικός διαχωρισμός και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Βιολογική ξήρανση.
Μηχανική κατεργασία του βιολογικά αποξηραμένου υλικού για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων κλασμάτων και την παραγωγή RD.
Βιολογική κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.
Μηχανική κατεργασία του κομποστοποιημένου προϊόντος για την παραγωγή υλικού τύπου κόμποστ CLO
Επίσης περιλαμβάνονται βοηθητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποδομής:
Συστήματα αποκονίωσης και απόσμησης.
Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Αποθήκη RDF.
Αποθήκη CLO.
Αποθήκη διαχωριζομένων ανακυκλώσιμων.
Υποσταθμός διανομής και υποβιβασμού τάσης 110/20KV.
Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Δεξαμενή νερού και τεχνολογικών διεργασιών.
Δεξαμενή πυρόσβεσης.
Ηλεκτρονική γεφυροπλάστιγγα & σύστημα SCADA.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Ε.Μ.Α.Κ. Χανίων
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Θέση Κορακιά , Ακρωτήρι Χανίων
Ε.Μ.Α.Κ. Χανίων
ΗΛΕΚΤΩΡ
Εκσυγχρονισμός και Επέκταση Συστήματος Διαχείρισης Αστικών Στέρεων Αποβλήτων Νομού Χανίων
Υποέργο 1: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της Μηχανικής Διαλογής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) Χανίων
Υποέργο 2: Απαιτούμενες Η/Μ Εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του Υποέργου 1
Ενημερωτικό Δελτίο – Χανιά
Ετήσια Απόδοση: 90.000 t Σύμμικτα Απορρίματα & 15.000 t προδιαλεμένα στην πηγή
Αναθέτουσα Αρχή – Διαχειριστής Λειτουργίας
ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)
Γρηγορίου Ε’ 50, 4ος όροφος, Χανιά
Τ. Κ.: 73135
Τηλ: 28210 91888, Fax: 28210 83400
e-mail: dedisa@dedisa.gr
Γενική περιγραφή της τεχνολογίας
Με το έργο του εκσυγχρονισμού της μονάδας, προστέθηκε νέος εξοπλισμός με τον οποίο ο διαχωρισμός γίνεται με αυτόματο τρόπο. Το κύριο μηχάνημα διαχωρισμού είναι οι οπτικοί διαχωριστές οι οποίοι αναγνωρίζουν την ποιότητα των υλικών.
Τα ποσοστά ανάκτησης έχουν αυξηθεί όπως και η δυναμικότητα της μονάδας.
Επίσης το σημαντικότερο είναι ότι η μονάδα πλέον επιτυγχάνει διαχωρισμό τόσο από σύμμικτα όσο και από προδιαλεγμένα απορρίμματα με την ίδια τεχνολογία.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτώνται από το νέο εξοπλισμό είναι χαρτί, Film PE, HDPE, PP, PET
Τεχνολογία που χρησιμοποιείται:
- Σχίστες σάκων για τη διάνοιξη μικρών σάκων για την ανάκτηση των υλικών που περιέχουν.
- Οπτικοί διαχωριστές για το διαχωρισμό των διαφόρων υλικών. Αυτοί αναγνωρίζουν την ποιότητα του υλικού κάθε σώματος. Με εξελιγμένο λογισμικό προγραμματίζονται έτσι ώστε να διαχωρίζουν τα επιθυμητά υλικά.
- Βαλλιστικοί διαχωριστές για το διαχωρισμό των υλικών ανάλογα με το σχήμα τους.
- Δεματοποιητής συμπίεσης για τη δεματοποίηση των ανακτώμενων υλικών.
- Ταινιόδρομοι για τη μεταφορά των υλικών.
- Συγκρότημα παραγωγής πεπιεσμένου αέρα ο οποίος απαιτείται για τη λειτουργία των οπτικών διαχωριστών.
- Συγκρότημα αποκονίωσης για την απομάκρυνση και συλλογή της σκόνης που δημιουργείται από τη λειτουργία.
- Ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχύος και αυτοματισμού για την αυτόματη λειτουργία της μονάδας.
Κόστος επένδυσης
Το κόστος της αναβάθμισης ήταν περίπου 6,70 εκατομμύρια €.
Δυναμικότητα
Η μονάδα διαχειρίζεται τα σύμμικτα απορρίμματα αλλά και προδιαλεγμένα στην πηγή απορρίμματα από το Νομό Χανίων.
Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 90.000 t/a σύμμικτα και 15.000 t/a προδιαλεγμένα απορρίμματα.
Προϊόντα
Ο νέος εξοπλισμός της μονάδας είναι υπεύθυνος για την ανάκτηση των:
Χαρτί | 6,2 t/h | |
Film | 1,19 t/h | |
HDPE | 1,06 t/h | |
PP | 0,69 t/h | |
PET | 0,91 t/h |
Προγραμματισμός λειτουργίας, συντήρηση και λειτουργικότητα
Η μονάδα θα λειτουργεί 6 ημέρες την εβδομάδα, 2 βάρδιες την ημέρα.
Το έργο έχει προβλεπόμενους χρόνους καθαρισμών και συντήρησης. Οι κοινές εργασίες θα γίνονται από το υφιστάμενο εργατοτεχνικό δυναμικό. Οι εργασίες συντήρησης μεγαλύτερης κλίμακας για τα μεγαλύτερα μηχανήματα θα γίνονται από τον αντίστοιχο προμηθευτή.
Γενικά στοιχεία
Χρονοδιάγραμμα
Χρόνος κατασκευής 12 μήνες
Κατάσταση Λειτουργεί από τον Δεκέμβρη 2015
Μέγεθος
Αριθμός οπτικών διαχωρ. 9 τεμ.
Αριθμός βαλλιστικών διαχωρ. 2 τεμ.
Αριθμός δεματοποιητών 1 τεμ.
Αριθμός σχιστών σάκων 2 τεμ.
Αριθμός ταινιοδρόμων 67 τεμ. ( μήκος ~ 760 m)
Εγκατεστημένη ισχύς 918 kW
Λειτουργία
Ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα 5
Ημερήσιες βάρδιες 2
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αιολικό πάρκο – Μαγούλα Καζάκου
Τύπος: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Τοποθεσία: Έβρος, Ελλάδα
Μαγούλα Καζάκου
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Το αιολικό πάρκο ισχύος 39,1 MW είναι εγκατεστημένο στη θέση “Μαγούλα Καζάκου”, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, του Νομού Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τέθηκε σε λειτουργία το 2011.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου
Τύπος: Μελέτη - Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και διάθεσης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου
Τοποθεσία: Λάρνακα, Κύπρος
Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου
ΗΛΕΚΤΩΡ
Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου
Τίτλος Έργου | Μελέτη – Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και διάθεσης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου |
Αναθέτουσα Αρχή | Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λ/κας-Αμ/στου |
Ανάδοχο Σχήμα | Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. – CYBARCO LTD |
Μέθοδος επεξεργασίας & προϊόντα | Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO |
Είδος σύμβασης | Μελέτη, Κατασκεύη & Λειτουργία |
Δυναμικότητα επεργασίας / έτος | 190.000 τόνοι συμμείκτων (επεξεργασία) 8.000 τόνοι οκγωδών απορριμμάτων 16.000 τόνοι πράσινων απορριμμάτων |
H Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Λάρνακας και Αμμοχώστου αποτέλεσε το πρώτο σύγχρονο έργο διαχείρισης στερεών απορριμμάτων στην Κύπρο. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να πληροί τις σχετικές Οδηγίες και κατευθύνσεις της Ε.Ε. Αρχικά, οι εγκαταστάσεις κάλυπταν τις 2 Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου ενώ από το 2018 στις εγκαταστάσεις οδηγείται και το σύνολο των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων της Επαρχίας Λευκωσίας ώστε πλέον να διαχειρίζεται το ήμισυ των αστικών απορριμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εγκατάσταση τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2010 με την παραλαβή δημοτικών σύμμεικτων απορριμμάτων, δημοτικών ογκωδών αποβλήτων καθώς πράσινων αποβλήτων. Τις εγκαταστάσεις σχεδίασε αποκλειστικά η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ ενώ η Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ –ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ – CYBARCO εκτέλεσε την κατασκευή και λειτουργεί το έργο.
Η εγκατάσταση επεξεργασίας αποτελείται από τα τμήματα Υποδοχής, Μηχανικής Διαλογής, Ταχείας Αερόβιας Κομποστοποίησης/Ωρίμανσης/Ραφιναρίας με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (ανάμικτο χαρτί, φιλμ ΡΕ, φιάλες ΡΕΤ, συσκευασίες HDPE/PP-σιδήρου- αλουμινίου) με εκτεταμένη χρήση αυτόματων διατάξεων ανάκτησης με οπτικό διαχωρισμό και την αερόβια βιοαποδόμηση του οργανικού κλάσματος σε κλειστούς, πλήρως ελεγχόμενους, αερόβιους βιοαντιδραστήρες προς παραγωγή Compost Like Output. Η μονάδα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διατάξεις αποκονίωσης (σακκόφιλτρα) και απόσμησης (θερμική οξείδωση και βιόφιλτρα) καθώς και μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που περιλαμβάνει αντίστροφη όσμωση, για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία της. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που ολοκληρώνει το κύκλο διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων / Α.Σ.Α
Τύπος: Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων
Τοποθεσία: Άγιος Γεώργιος, Ασπρόπυργος , τηλ: 210-8318079 email: info@asarecycle.gr
Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων / Α.Σ.Α.
ΗΛΕΚΤΩΡ
Η Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Σ.Α.), θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ, δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη διαλογή των ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων σε επιμέρους ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό την εμπορία σε αδειοδοτημένους ανακυκλωτές.
Πιο συγκεκριμένα, η Α.Σ.Α. έχει ως κύριο αντικείμενο τη συλλογή στερεών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, τη μεταφορά, το διαχωρισμό σε επιμέρους ανακυκλώσιμα υλικά, την δεματοποίηση και την προώθηση αυτών στους πελάτες της.
Η εταιρεία εκτελεί παράλληλα εργασίες καθαρισμού σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, οικοδομές, κλπ. από άχρηστα ή ανακυκλώσιμα στερεά υλικά, τα οποία επεξεργάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της.
Στη συνέχεια προωθεί τα ανακυκλώσιμα υλικά στους συνεργάτες της και το υπόλειμμα των υλικών στους νόμιμους αποδέκτες. Επιπλέον, αναλαμβάνει καταστροφές αρχείων και εγγράφων τα οποία καταλήγουν σε μη ανακτήσιμη μορφή.
Ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, που προέρχονται από τον μπλέ κάδο και βιομηχανίες (ΒΕΑΣ), στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσιμων Υλικών) πραγματοποιείται με μηχανικά μέσα και τη βοήθεια κοσκίνων, μαγνήτη και οπτικών διαχωριστών καθώς και χειρωνακτικά από εξειδικευμένο προσωπικό.
Σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας πραγματοποιείται εκτεταμένος ποιοτικός έλεγχος για την διασφάλιση της ομοιογένειας και της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Μερικά από τα υλικά που διαχωρίζονται είναι:
- Χαρτί – Χαρτόνι (διάφορες ποιότητες)
- Πλαστικό (PET, HDPE, PS/PP, πολυστερίνη, PE κ.α.)
- Μεταλλικό Scrap (σίδηρος, χαλκός, ορείχαλκος, αλουμίνιο)
- Γυαλί
- Tetrapak
Από το 2015, η Α.Σ.Α. λειτουργεί στον Ασπρόπυργο Αττικής το πρώτο ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας γυαλιού το οποίο υποδέχεται υλικά από τις περιοχές της Κεντρικής, Νοτίου και Νησιωτικής Ελλάδος και από το 2017 λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη τη δεύτερη ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας γυαλιού, η οποία εξυπηρετεί όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας γυαλιού υποδέχεται προς διαχωρισμό κενές γυάλινες συσκευασίες, οι οποίες θρυμματίζονται με χρήση σπαστήρα και κατόπιν διαχωρίζονται με μηχανικά μέσα (με χρήση κοσκίνων, μαγνητών και οπτικών διαχωριστών) σε διάφανο κι έγχρωμο υαλόθραυσμα.
Το υαλόθραυσμα καταλήγει σε χύδην μορφή στην υαλουργία (Ελλάδα και Βουλγαρία) προς ανακύκλωση.
O στόλος της εταιρείας αποτελείται από φορτηγά επαγγελματικά οχήματα διαφόρων τύπων και απορριματοκιβώτια ανοικτού (open top connex) ή κλειστού τύπου (press connex) διάφορων χωρητικοτήτων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών της.
Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στον τομέα των εμποροβιομηχανικών και οικιακών ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων και η εκτενής εμπειρία σε εργασίες ανακύκλωσης υλικών κατέστησαν την εταιρεία πολύτιμο συνεργάτη ιδιαίτερα σημαντικών ιδιωτικών εταιρειών, καθώς και Δημόσιων Οργανισμών και Φορέων. Επιπλέον, η εταιρεία ελέγχεται από διεθνή οίκο αξιολόγησης για την πιστοποίηση των προσφερόμενων υψηλών υπηρεσιών στους πελάτες της, έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πιστοποιήσεις της ASA Recycle:
- Πιστοποίηση ISO 9001
- Πιστοποίηση ISO 14001
- ΕΛΟΤ 1801:2008 / OHSAS 18001:2007
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Αποστείρωση Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (ΕΑΑΜ) και Αποθήκευσης Μικτών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Άλλων Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΑΕΑ)
Τύπος: Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων
Τοποθεσία: Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, Τηλ: 24250 22722, 24250 22922, Fax: 24250 22727, E-mail: info@sterilization.gr
Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων – Αποστείρωση Βόλος
ΗΛΕΚΤΩΡ
Η εταιρεία «ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε» έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Ιατρικών και Λοιπών Αποβλήτων με Αποστείρωση, στην Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και περιβαλλοντικά ορθή λύση στη διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, όλης της χώρας. Παράλληλα, ως ειδικά αδειοδοτημένη εταιρεία μεταφοράς Επικίνδυνων Αποβλήτων, έχει οργανώσει ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την αποστείρωση των αποβλήτων, προέρχεται από τον Γαλλικό κατασκευαστικό οίκο ECODAS και αποτελεί ένα από τους πιο σύγχρονους και αναγνωρισμένους παγκοσμίως, πιστοποιημένος κατάλληλα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, το προσωπικό της εταιρείας αποτελείται από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και σε συνδυασμό με τον αρτιότατο στόλο μεταφοράς, η εταιρεία μας φροντίζει για την γρήγορη και ασφαλή διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων της χώρας.
Ευρισκόμενη πλέον στην μέση της 2ης δεκαετίας λειτουργίας της και έχοντας καθιερωθεί ως μια εκ των πλέον αξιόπιστων δυνάμεων του χώρου, αλλά και ως αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος υγείας της χώρας, η εταιρεία «ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε.» εργάζεται μεθοδικά με σκοπό την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της μέσα από την διαρκή εξέλιξη της και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων στον τομέα της διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: 1. Αποτεφρωτήρας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων
2. Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων – Εταιρεία συλλογής/μεταφοράς
Τύπος: Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων
Τοποθεσία: Αττική, Ελλάδα, Tηλ: 210 5577664-5, E-mail: info@apotefrotiras.gr, Fax: 210 5596463
Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων – Αποτεφρωτήρας Αττικής
ΗΛΕΚΤΩΡ
Στον τομέα της Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ), η ΗΛΕΚΤΩΡ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται τον μοναδικό στην Ελλάδα Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στον Χ.Υ.Τ.Α Άνω Λιοσίων, που λειτουργεί από το 2002. Κύριος του Έργου είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ),
Η μονάδα στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων συνιστά τη μοναδική ολοκληρωμένη και πλήρως αδειoδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στην Ελλάδα. Εφαρμόζοντας την τελευταία τεχνολογία και τις πλέον βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, παραλαμβάνει και διαχειρίζεται επιτυχώς 4.000 τόνους αποβλήτων τον χρόνο από 1.800 σημεία σε όλη τη χώρα (νοσοκομεία, κλινικές, μικροβιολογικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία, οδοντιατρεία, κτηνιατρικές κλινικές και φαρμακαποθήκες).
Στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στα πλέον απαιτητικά έργα, όπως η διαχείριση εξαιρετικά μολυσματικών αποβλήτων, καθώς και κάθε είδους τοξικών αποβλήτων.
Διαθέτει ημερήσια δυναμικότητα 30 τόνων, 2 ανεξάρτητες γραμμές αποτέφρωσης, ψυκτικούς θαλάμους προσωρινής αποθήκευσης, εσωτερική διαχείριση υγρών αποβλήτων, πύλη ανίχνευσης ραδιενέργειας και συνεχή καταγραφή αερίων εκπομπών. Η εικοσιτετράωρη λειτουργία της μονάδας αποτέφρωσης εξασφαλίζει τη σύννομη καταστροφή του συνόλου των συλλεχθέντων αποβλήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα και την παροχή των απαραίτητων εγγράφων – βεβαιώσεων πλήρους καταστροφής από την μονάδα τελικής διάθεσης εντός λίγων ημερών.
Η αποτέφρωση αποτελεί διαδικασία επεξεργασίας με τη βοήθεια της οποίας επιτυγχάνεται:
- Καταστροφή των αποβλήτων σε θερμοκρασίες άνω των 1100 οC.
- Πλήρης καταστροφή μολυσματικού τοξικού χαρακτήρα των αποβλήτων.
- Πλήρης καταστροφή της εμπορικής αξίας αποβλήτων φαρμάκων.
- Δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης εντός ολίγων ημερών.
- Έλεγχος ραδιενέργειας.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.
- Ποσοστό 70% μείωσης του όγκου.
- Αρχή της εγγύτητας.
Αξίζει να τονιστεί ότι βασικός γνώμονας των εργαζομένων και της διοίκησης της μονάδας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος προάγοντας τη διαφάνεια και την αειφορία.
Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο 2022, υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης για τη Μονάδα αποτέφρωσης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, τη λειτουργία της οποίας για 23 έτη έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΠΑΛΘΕΑ ΑΕ στην οποία συμμετέχει η ΗΛΕΚΤΩΡ σε ποσοστό 60%.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιοαερίου ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής
Τύπος: ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια-Φυλή, Αττική, Ελλάδα, Τηλ.: 210 8184700, Fax: 210 8184701
Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Άνω Λιοσίων (ΒΕΑΛ Α.Ε)
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιοαερίου ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής
Αναθέτουσα Αρχή ΕΔΣΝΑ
Ανάδοχο Σχήμα ΒΕΑΛ Α.Ε (ΗΛΕΚΤΩΡ – EDL )
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 24,22 MW
Έτος έναρξης 2001
Έτος ολοκλήρωσης 2038
Η εταιρεία ΒΕΑΛ Α.Ε. είναι σύμπραξη της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. με την Αυστραλιανή εταιρεία Energy Developments Ltd με συμμετοχή της κάθε μιας στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 50 %. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση (Σταθμός Ι) υλοποιήθηκε το 2001 και αποτελείται από 11 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) βιοαερίου τύπου DEUTZ TBG 620 V16 ηλεκτρικής ισχύος 1.26 MW ενώ η δεύτερη φάση (Σταθμό ΙΙ) ξεκίνησε την λειτουργία της το 2006 αποτελούμενη από 4 Η/Ζ βιοαερίου τύπου INNIO Jenbacher JGC 620, 2,7 MW. Η συνολική αδειοδοτημένη ισχύς παραγωγής ανέρχεται σε 24,22 MW. Η μονάδα στο σύνολο της καταναλώνει έως και 15.000 m3/h βιοαέριου παραγόμενου από τα κύτταρα υγειονομικής ταφής της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής στα οποία η εταιρία έχει αναπτύξει ένα κάθετο δίκτυο άντλησης καθώς και ένα οριζόντιο δίκτυο μεταφοράς προς τον Σταθμό. H ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται έως και σε 180.000 MWh αναλόγως της διαθεσιμότητας βιοαερίου. Με τον τρόπο αυτόν, αποτρέπεται η έκκληση έως και 800.000 τόνων CO2 ετησίως συμβάλλοντας καθοριστικά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εθνικού στόχου. Παράλληλα, 4,5 MWth της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας των Η/Z του Σταθμού ΙΙ χρησιμοποιείται για την ενεργειακή τροφοδοσία των εξατμιστών της παρακείμενης Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων αποτρέποντας περαιτέρω την χρήση σημαντικών ποσοτήτων ορυκτών πόρων ενώ μέρος της θερμικής ενέργειας του Σταθμού Ι χρησιμοποιείται για την τηλεθέρμανση των εσωτερικών κτιριακών αναγκών.
Η λειτουργία του Σταθμού καθώς και η κατασκευή και η ρύθμιση των δικτύων άντλησης και μεταφοράς γίνεται αποκλειστικά από προσωπικό της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Επεξεργασίας Βιομάζας Heppenheim
Τύπος: Μονάδα Επεξεργασίας Βιομάζας
Τοποθεσία: Heppenheim, Germany, Ratsäckerweg 14 / Weidequerweg D - 64646 Heppenheim (Bergstraße)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: 1ο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τύπος: Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων / Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO
Τοποθεσία: Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα
Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τίτλος Έργου | Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ |
Αναθέτουσα Αρχή | ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. |
Ανάδοχο Σχήμα | ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ (100% ΗΛΕΚΤΩΡ) – Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ (100% ΗΛΕΚΤΩΡ) – Σύμβασης Λειτουργίας & Συντήρησης ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – Κατασκευαστής |
Μέθοδος επεξεργασίας & προϊόντα | Μηχανική επεξεργασία για ανάκτηση ανακυκλωσίμων Αερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή CLO |
Είδος σύμβασης | ΣΔΙΤ (Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση & Λειτουργία) |
Δυναμικότητα επεργασίας / έτος | 120.000 |
Έτος έναρξης | 10/6/2015 |
Έτος ολοκλήρωσης | 10/6/2042 |
Το έργο διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιήθηκε από εταιρίες 100% θυγατρικές της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Ανάδοχος της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η εταιρία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ η οποία υπέγραψε τη σχετική σύμβαση στις 10/06/2015. Το έργο κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. σε διάστημα 2 ετών ενώ λειτουργεί από 10/06/2017 από την εταιρία ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ παραλαμβάνοντας το σύνολο των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε ορισμένες περιπτώσεις απορρίμματα και από άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας ανέρχεται σε 120.000 τόνους ετησίως. Από την επεξεργασία παράγονται 7 είδη ανακυκλώσιμων υλικών, κόμποστ Τύπου – Α και υπολείμματα, επιτυγχάνοντας με το παραπάνω τους δεσμευτικούς στόχους της σύμβασης, ήτοι, ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή, σε ποσοστό μικρότερο από 36%, εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80% και ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών σε ποσοστο άνω του 35% επι των εισερχομένων ανακυκλώσιμων. Το έργο περιλαμβάνει 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης, 1 Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, 1 Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων παρέχοντας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των υποδομών με ποικίλους τρόπους πέραν των συμβατικών όπως πχ την παραλαβή και επεξεργασία διαφορετικών υλικών (υλικά από Διαλογή στην Πηγή) ή την παραγωγή διαφορετικών προϊόντων (πχ δευτερογενών καυσίμων)
Ο κ. Αριστείδης Ξενόφος διαθέτει επαγγελματική εμπειρία άνω των 25 χρόνων στην διαχείριση κεφαλαίων και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, έχοντας διατελέσει ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε Εταιρείες Διαχείρισης Κεφαλαίων στην Ελλάδα, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε Θεσμικούς φορείς και μέλος διοικητικών επιτροπών σε κυρίαρχες ιδιωτικές Ελληνικές Τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Συγκεκριμένα έχει διατελέσει Αν. Γεν. Διευθυντής στη ALPHA Asset Management ΑΕΔΑΚ(Ελλάδα), Διευθύνων Σύμβουλος στην Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ(Ελλάδα), Πρόεδρος στην Eurobank FMC SA (Λουξεμβούργο), στην EFG Eurobank MFMC SAI SA (Ρουμανία), Διευθύνων Σύμβουλος στο ΤΧΣ συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της θεσμικής διαχείρισης κεφαλαίων στις αντίστοιχες αγορές και στην εδραίωση εμπιστοσύνης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εκτελώντας ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνολικής αξίας άνω των 3 δις για την περίοδο 2017-2020.
Ο κ. Ξενόφος έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Ο κ. Ξενόφος είναι αριστούχος απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc in Economics) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, Master of Science (M.Sc.) στα Οικονομικά από το London School of Economics and Political Science.
Ο κ. Νικόλαος Σταθάκης διαθέτει πολυετή εμπειρία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στους τομείς διαχείρισης τεχνικών – κατασκευαστικών έργων, στρατηγικής ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.
Κατά την επαγγελματική του διαδρομή ο κ. Σταθάκης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανάπτυξης Έργων στην HINES HELLAS, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή για περισσότερα από 20 χρόνια, με βασικό τομέα ευθύνης τις επενδυτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες του Ομίλου, αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Ομίλου για 6 χρόνια.
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (Master of Science) “Construction Engineering and Management” από το Μ.Ι.Τ. και Πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
O Γεώργιος Σκουτερόπουλος αποτελεί στέλεχος της ΗΛΕΚΤΩΡ για πάνω από 10 έτη έχοντας το ρόλο του υπευθύνου χρηματοοικονομικών θεμάτων, ενώ από το Μάρτιο 2016 αποτελεί το διευθυντή των Κυπριακών δραστηριοτήτων της ΗΛΕΚΤΩΡ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΗΛΕΚΤΩΡ εκλέχθηκε τον Μάρτιο 2016.
Ο Γιώργος Σκουτερόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το University of York.
Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 1988 – 1992 Τεχνικός Διευθυντής μεγάλων έργων υποδομής της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.
1992 – Ιούνιος 2013: Μέλος του Δ.Σ. της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. (1992 Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και 1994 Διευθύνων Σύμβουλος )
1999 – σήμερα: ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Από το 1996 έως το 2018 είχε παράλληλη συμμετοχή σε εταιρείες θυγατρικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε., ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ κτλ.)
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.
Ο Γιώργος Φιρφιλιώνης είναι Σύμβουλος σε Θέματα Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Αποβλήτων, με εμπειρία 20 ετών στον Τομέα Περιβαλλοντικών Έργων και Έργων Διαχείρισης Αποβλήτων.
Είναι Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος στην ανάπτυξη και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ) του Υ.Π.ΕΝ.
Σπούδασε Χημεία (BSc) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc).
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Ταγαράδων
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Ταγαράδες, Θεσσαλονίκη
ΧΥΤΑ Ταγαράδων
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Μαυροράχη, Θεσσαλονίκη
ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΗΛΕΚΤΩΡ
Μελέτη, κατασκευή, δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Περιλαμβάνονται
• Μελέτη εφαρμογής του ΧΥΤΑ και των έργων υποδομής
• Πλήρης κατασκευή και παράδοση σε θέση καλής λειτουργίας των κυψελών Α1 & Α2, μετά των βοηθητικών εγαταστάσεων και έργων υποδομής, καθώς και η ολοκλήρωση όλων των χωματουργικών εργασιών των κυψελών Α3 & Α4
• Έργα παρακολούθησης για το σύνολο του χώρου
• Οριστική Μελέτη και κατασκευή οδού πρόσβασης του έργου
• Οριστική Μελέτη όλων των επόμενων φάσεων και της σταδιακής ανάπτυξης του ΧΥΤΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: ΧΥΤΑ Α. Λιόσια
Τύπος: ΧΥΤΑ και συνοδά έργα
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
ΧΥΤΑ Α. Λιόσια
ΗΛΕΚΤΩΡ
Coming Soon
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Κέντρο Διαλογής και ανάκτησης υλικών (ΚΔΑΥ) Κορωπίου
Τύπος: Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
Τοποθεσία: Κορωπί, Ελλάδα
Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΕΠΑΝΑ Κορωπί
ΗΛΕΚΤΩΡ
Βιομηχανική εγκατάσταση Υποδοχής, Προδιαλογής, Μηχανικής Διαλογής, Χειροδιαλογής και Ανάκτησης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και υλικών από το πρόγραμμα Διαλογή στη Πηγή, με τη χρήση σύγχρονων μηχανικών και οπτικών συστημάτων διαχωρισμού για απορρίμματα, κτιριακό έργο υποστήριξης της εγκατάστασης, έργα υποδομής, εγκαταστάσεις απόσμησης, αποκονίωσης και λοιπά έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου του χώρου, έργα εσωτερικής οδοποιίας, προσβάσεων, ραμπών, πεζοδρομίων, διαμορφώσεων περιβάλλοντα χώρου, περίφραξη του χώρου και πύλη εισόδου, προμήθεια του συνόλου του κινητού εξοπλισμού.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΕΠΑΝΑ Φυλή
Τύπος: Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών
Τοποθεσία: Φυλή
Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ΕΠΑΝΑ Φυλή
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Μελέτη και κατασκευή 2 μονάδων διαλογής και ανάκτησης υλικών στη Φυλή και στο Κορωπί
- Δυναμικότητα: 100.000 & 75.000 τ/ε αντίστοιχα
- Επεξεργασία βιομηχανικών απορριμμάτων και υλικών συσκευασίας
- Recovery of recyclable products (paper, cardboard, plastic, metals, RDF)Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, χαρτόνι, μέταλλα, RDF)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Δυτικής Μακεδονίας
Τύπος: Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου
Τοποθεσία: Κοζάνη
Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Δυτικής Μακεδονίας
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Παροχή Υπηρεσιών συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Αναθέτουσα Αρχή ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
Ανάδοχο Σχήμα ΚΞΙΑ Εκμετάλευσης Βιοαερίου Δυτ.Μακεδονίας ΗΛΕΚΤΩΡ – THALIS ES S.A.
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παροχή Υπηρεσιών με παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικλης άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 1,26 MW
Έτος έναρξης 2021
Έτος ολοκλήρωσης 2043
Ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Δυτικής Μακεδονίας κατασκευάστηκε και λειτουργείται από την ΚΞΙΑ Εκμετάλλευσης Βιοαερίου Δυτ. Μακεδονίας ΗΛΕΚΤΩΡ – THALIS ES S.A με συμμετοχή των δύο εταιρειών κατά 60% και 40% αντίστοιχα. Έχει αδειοδοτημένη ισχύ 1,26 MW και αποτελείται από ένα Η/Ζ Βιοαερίου DEUTZ TBG 620 V16 το οποίο αξιοποιεί ενεργειακά το βιοαέριο που παράγεται από τον ΧΥΤΑ των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο 2022.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Τύπος: Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου
Τοποθεσία: Μαυροράχη, Θεσσαλονίκη
Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Παροχή Υπηρεσιών συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τροφοδότηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, με παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης
Αναθέτουσα Αρχή ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Ανάδοχο Σχήμα ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παροχή Υπηρεσιών με παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικλης άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 3,52 MW
Έτος έναρξης 2020
Έτος ολοκλήρωσης 2041
Ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Μαυροράχης αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 2017-2020, ενώ λειτουργεί αδιαλείπτως 24/7/365 από έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ήδη από τον Αύγουστο του 2020. Ο σταθμός έχει εγκατασταθεί εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, στον νομό Θεσσαλονίκης. Ο ΧΥΤΑ είναι ενεργός από το 2008 και δέχεται όλα τα απορρίμματα του νομού Θεσσαλονίκης.
Ο σταθμός αποτελείται από 3 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) βιοαερίου τύπου Jenbacher JGC 416, ηλεκτρικής ισχύος 1,173 MW έκαστο, με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 3,52 MW, και είναι διασυνδεδεμένος με τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην Λητή με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης. Το παραγόμενο βιοαέριο του ΧΥΤΑ τροφοδοτεί τον σταθμό, παράγεται ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέσω της καύσης του βιοαερίου αποφεύγεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου (συγκεκριμένα, μεθάνιο CH4), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ο σταθμός έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και απασχολεί προσωπικό από την τοπική κοινωνία.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου Ταγαράδων
Τύπος: ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Τοποθεσία: Ταγαράδες, Θεσσαλονίκη
Μονάδα Βιοαερίου Ταγαράδες
ΗΛΕΚΤΩΡ
Τίτλος Έργου Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιοαερίου ΧΥΤΑ Ταγαράδων
Αναθέτουσα Αρχή ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Ανάδοχο Σχήμα ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Σύντομη περιγραφή έργου & προϊόντα Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ
Είδος σύμβασης Παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής άντλησης και εκμετάλλευσης βιοαερίου
Τύπος έργου ΑΠΕ (Εκμετάλευση βιοαερίου ΧΥΤΑ)
Δυναμικότητα 5,048 MW
Έτος έναρξης 2006
Έτος ολοκλήρωσης 2033
Ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Ταγαράδων κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 2005-2006 και λειτουργεί αδιαλείπτως 24/7/365 από έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.. Ο σταθμός έχει εγκατασταθεί πλησίον του ΧΥΤΑ Ταγαράδων στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ήδη στη φάση μεταφροντίδας.
Ο σταθμός αποτελείται από 4 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) βιοαερίου τύπου DEUTZ TBG 620 V16, ηλεκτρικής ισχύος 1,26 MW έκαστο, με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 5,048 MW, και είναι διασυνδεδεμένος με τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Κάτω Σχολάρι με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης. Το παραγόμενο βιοαέριο του ΧΥΤΑ τροφοδοτεί τον σταθμό, παράγεται ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέσω της καύσης του βιοαερίου αποφεύγεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου (συγκεκριμένα, μεθάνιο CH4), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ο σταθμός έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και απασχολεί προσωπικό από την τοπική κοινωνία.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων
Τύπος: Εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων
Τοποθεσία: Φυλή, Αττικής
Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) Άνω Λιοσίων
ΗΛΕΚΤΩΡ
Είναι το μοναδικό στην Αττική εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων.
Το ΕΜΑΚ βρίσκεται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και διαθέτει σύγχρονο εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο παρακολουθούνται on line όλα τα μηχανήματα και οι φάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων.
Η ονομαστική δυναμικότητα του ΕΜΑΚ είναι 1.200 τόνους/ημέρα και παράγονται ημερησίως: 100-150 τόνοι κομπόστ τύπου Α, περίπου 150 τόνοι SRF (απορριμματογενές ανακτώμενο στερεό καύσιμο), ανακτώνται περίπου 50 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικό και χαρτί-χαρτόνι), προκύπτουν άχρηστα της τάξης των 500-600 τόνων και άλλες απώλειες (υγρασία και αέρια).
Η περιφραγμένη έκταση της εγκατάστασης (κτίρια, οδοποιία, πλατεία χουμοποίησης, πλατεία ελιγμών απορριμματοφόρων και περιβάλλων χώρος) ανέρχεται σε περίπου 135.000 m2.
Το σύνολο της επεξεργασίας των απορριμμάτων πραγματοποιείται εντός κτηρίων του ΕΜΑ που αναπτύσσονται κλιμακωτά παρακολουθώντας κατά το δυνατόν την μορφολογία του εδάφους.
Τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε το νέο έργο της Αναβάθµισης και Λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (EMA) Άνω Λιοσίων και η µετατροπή αυτού σε «Πράσινο Εργοστάσιο». Η νέα σύµβαση αφορά στην ετήσια διαχείριση 300.000 τόνων αστικών αποβλήτων εκ των οποίων 100.000 τόνοι θα αποτελούν προδιαλεγµένα οργανικά απόβλητα. Συγκεκριµένα, το ΕΜΑ, µετά την ολοκλήρωση των µετατροπών για την αναβάθµισή του σε Πράσινο Εργοστάσιο (εντός του 2023), θα επεξεργάζεται τα κάτωθι ρεύµατα:
- Αστικά Σύµµεικτα/Υπολειµµατικά Σύµµεικτα ∆ηµοτικά Απορρίµµατα (ΑΣΑ)
Τα ΑΣΑ που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το ΕΜΑ είναι τα σύµµεικτα-υπολειµµατικά, σύµµεικτα δηµοτικά απορρίµµατα, αποθηκευµένα στο αντίστοιχο δίκτυο κάδων ή σε άλλα µέσα προσωρινής αποθήκευσης, όπως προσκοµίζονται από τα απορριµµατοφόρα των δήµων. Οι ποσότητες προς επεξεργασία θα είναι έως 200.000 τόνοι/έτος και θα επεξεργάζονται στις δύο (2) από τις τρεις (3) όµοιες γραµµές επεξεργασίας στο Τµήµα Μηχανικής ∆ιαλογής.
- Προδιαλεγµένα Βιοαπόβλητα (κΒΑ)
Περιλαµβάνεται η υποδοχή και επεξεργασία – κοµποστοποίηση προδιαλεγµένων Βιοαποβλήτων (κΒΑ) τα οποία θα συλλέγονται από τα δηµοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής (καφέ κάδος) και από τις λαϊκές αγορές. Οι ποσότητες προς επεξεργασία θα είναι 60.000 τόνοι / έτος.
- Πράσινα απόβλητα-κλαδέµατα (πΒΑ), τα οποία απαιτούνται για κοµποστοποίηση του βιοδιασπώµενου κλάσµατος των σύµµεικτων-υπολειµµατικών απορριµ- µάτων (ΑΣΑ) και των προδιαλεγµένων Βιοαποβλήτων (κΒΑ). Οι ποσότητες προς επεξεργασία θα είναι 40.000 τόνοι/έτος.
Εκτός των ανωτέρω, το ΕΜΑ θα δέχεται επιπλέον πράσινα απόβλητα-κλαδέµατα από 20.000 έως 35.000 τόνους/έτος τα οποία θα προσκοµίζονται από τους ∆ήµους και θα διαχειρίζονται στον χώρο ΕΜΑ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα βιομάζας στο Brandholz
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Brandholz, Γερμανία
TNS® Μονάδα βιομάζας στο Brandholz (2007)
ΗΛΕΚΤΩΡ
- 8 ξηροί αντιδραστήρες, ο καθένας 370 m³
- 1 δεξαμενή διαρροής 1.200 m³
- 2 κινητήρες βιοαερίου 420 kW ηλεκτρικής ισχύος
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα βιομάζας στο Barnstedt
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Barnstedt, Γερμανία
TNS® Μονάδα βιομάζας στο Barnstedt (2007)
ΗΛΕΚΤΩΡ
- 4 ξηροί αντιδραστήρες, ο καθένας 330 m³
- 1 δεξαμενή διαρροής 700 m³
- 2 κινητήρες ανάφλεξης pilot, ο καθένας 210 kW ηλεκτρικής ισχύος (συμβατοί με φυτικά έλαια)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα MBS Rennerod
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Rennerod, Γερμανία
Μονάδα MBS στο Rennerod, Germany
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 000 t/a
- Είδος απορριμμάτων: MΣΑ
- Ολοκλήρωση κατασκευής: 2002
- Επένδυση: ≈ 22 εκ. €
- Διαχειριστής της μονάδες: Τοπική αρχή
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα MBS Venice
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Βενετία, Ιταλία
Μονάδα MBS στη Βενετία, Ιταλία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 150.000 t/a
- Είδος απορριμμάτων: ΜΣΑ
- Ολοκλήρωση κατασκευής: 2002
- Επένδυση: ≈ 30 εκ. €
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα MBT στο Βερολίνο
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Βερολίνο, Γερμανία
Μονάδα MBT στο Βερολίνο, Γερμανία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 150.000 t/a
- Μελέτη – Κατασκευή
- Έναρξη λειτουργίας στα μέσα 2007
Λειτουργός είναι η τοπική Υπηρεσία
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα ΜΒΤ Trier
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Trier, Γερμανία
Μονάδα MBT στο Trier, Γερμανία
ΗΛΕΚΤΩΡ
- Δυναμικότητα: 220.000 t/a
- Μελέτη – Κατασκευή
- Έναρξη λειτουργίας στα μέσα 2007
Λειτουργός είναι η τοπική Υπηρεσία
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο: Μονάδα Bιομάζας Dorpen
Τύπος: Μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων
Τοποθεσία: Dörpen Γερμανία
Μονάδα βιομάζας στο Dörpen, Germany (2012)
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Έναρξη λειτουργίας: 2012
- Δυναμικότητα: 14.000 t/a βιολογικών αποβλήτων
- Παραγωγή βιοαερίου και compost
Τεχνολογίες για ένα Βιώσιμο Μέλλον
Η έμπνευση των τεχνολογιών που ακολουθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει ληφθεί από τη φύση. Η φύση δε γνωρίζει απόβλητα, όλα είναι μέρος ενός κύκλου. Ακόμη και αυτά που οι άνθρωποι ορίζουν ως άχρηστα, τα «απόβλητα», μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμες πρώτες ύλες είτε για παραγωγή νέων υλικών είτε ενέργειας. Δεδομένου ότι καθένας από εμάς παράγει καθημερινά νέα απόβλητα, αυτά μπορούν να θεωρηθούν ανανεώσιμες πηγές.
Οι προηγμένες τεχνολογίες της ΗΛΕΚΤΩΡ καθιστούν δυνατή την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, την παραγωγή κόμποστ, την παραγωγή καθαρών και φιλικών προς το περιβάλλον δευτερογενών καυσίμων καθώς και την άμεση παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα.
Σύστημα Αερόβιας Επεξεργασίας σε Βιοαντιδραστήρες Διαλείποντος Έργου
- Κομποστοποίηση
Η αερόβια κομποστοποίηση του υλικού λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό ορθογωνικών δεξαμενών (βιοαντιδραστήρων). Κατά την διεργασία, αερόβιοι μικροοργανισμοί αποδομούν τις βιοδιασπώμενες ουσίες του προς επεξεργασία κλάσματος, καταναλώνοντας το οξυγόνο του αέρα και παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, νερό, αμμωνία και άλλες ενώσεις σε μικρότερο βαθμό, ενώ παράλληλα μέσω του μεταβολισμού των μικροβίων παράγονται μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Για να επιταχυνθεί η διεργασία, απαιτείται αυτή να λαμβάνει χώρα υπό τις βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, ποσότητας οξυγόνου κλπ.
Η διεργασία της κομποστοποίησης χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:
- Θέρμανση
- Αποδόμηση
- Υγιεινοποίηση
- Ψύξη
Κατά την φάση θέρμανσης πραγματοποιείται ταχεία ανάπτυξη των μικροβιακού πληθυσμού, το οποίο εξαρτάται από τον χρόνο και τη θερμοκρασία του προς επεξεργασία κλάσματος. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν έχει πλέον επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία αποδόμησης.
Στην φάση αποδόμησης συντελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η βιοαποδόμηση του προς επεξεργασία κλάσματος. Συντελείται υπό τις βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη ταχείας αποδόμησης των βιοδιασπώμενων ενώσεων. Κατά την φάση αυτή, ο μεταβολισμός των μικροβίων παράγει μεγάλη ποσότητα θερμότητας που χρησιμοποιείται για την ρύθμιση της θερμοκρασίας και την ελάττωση της υγρασίας του οργανικού κλάσματος.
Η φάση της υγειονοποίησης έπεται της φάσης αποδόμησης. Στην φάση αυτή πραγματοποιείται καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών μέσω της παραμονής του οργανικού σε υψηλή θερμοκρασία για κάποιο χρονικό διάστημα (βάση κανονισμών σε θερμοκρασία >60°C για μία εβδομάδα).
Η φάση της ψύξης αποτελεί την τελευταία φάση της διεργασίας και σε αυτήν το προς επεξεργασία κλάσμα ψύχεται στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν ανοιχθεί ο βιοαντιδραστήρας προς εκκένωση. Για την ρύθμιση της υγρασίας του υπό επεξεργασία υλικού οι βιοαντιδραστήρες είναι εφοδιασμένοι με σύστημα διαβροχής. Οι βιοαντιδραστήρες λειτουργούν αυτόματα μέσω πλήρους συστήματος αυτοματισμού με PLC και οθόνη SCADA.
Μετά τη παραμονή του υλικού στους κλειστούς βιοαντιδραστήρες, το εξερχόμενο υλικό είναι υγιεινοποιημένο και εν συνεχεία οδηγείται προς ωρίμανση.
https://herhof.com/en/technologies/aerobic-waste-treatment/rotting-box-procedure
- Βιολογική Ξήρανση
Η βιολογική ξήρανση του υλικού λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό ορθογωνικών δεξαμενών (βιοαντιδραστήρων). Το σύστημα αυτοματισμού των βιοαντιδραστήρων επιτρέπει τον προγραμματισμό τους ώστε να επιτελούν είτε διεργασία κομποστοποίησης είτε βιολογικής ξήρανσης.
Κατά τη διεργασία της βιοξήρανσης, αερόβιοι μικροοργανισμοί αποδομούν ελεγχόμενα τις βιοδιασπώμενες ουσίες του προς επεξεργασία υλικού, καταναλώνοντας το οξυγόνο του αέρα και παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, νερό, αμμωνία και άλλες ενώσεις σε μικρότερο βαθμό, ενώ παράλληλα μέσω του μεταβολισμού των μικροβίων παράγονται μεγάλες ποσότητες θερμότητας.
Η διεργασία χωρίζεται στις παρακάτω φάσεις:
- Θέρμανση
- Ξήρανση
- Ψύξη
Κατά τη φάση θέρμανσης πραγματοποιείται ταχεία ανάπτυξη του μικροβιακού πληθυσμού, η οποία εξαρτάται από το χρόνο και τη θερμοκρασία του προς επεξεργασία κλάσματος. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν έχει πλέον επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία ξήρανσης.
Στη φάση της ξήρανσης συντελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η βιοαποδόμηση του προς επεξεργασία κλάσματος υπό τις βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη ταχείας αποδόμησης των βιοδιασπώμενων ενώσεων. Κατά τη φάση αυτή, μέσω του μεταβολισμού των μικροοργανισμών παράγεται η απαιτούμενη ποσότητα θερμότητας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την ελάττωση της υγρασίας του υλικού.
Στη φάση της ψύξης, το προς επεξεργασία κλάσμα ψύχεται με χρήση υψηλής ροής νωπού αέρα.
Η διεργασία της βιοξήρανσης εξελίσσεται σε 24ωρη βάση και παρακολουθείται συνεχώς μέσω κατάλληλου συστήματος ελέγχου και αυτοματισμού για την επίτευξη των βέλτιστων συνθηκών εντός του αντιδραστήρα.
Μετά την ολοκλήρωση του χρόνου παραμονής, το ξηραμένο υλικό εξέρχεται της βιολογικής επεξεργασίας προς εξευγενισμό για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου υψηλής ποιότητας.
https://herhof.com/en/technologies/aerobic-waste-treatment/stabilat-dry-process
Αναερόβια Χώνευση Βιοαποβλήτων – Παραγωγή Βιοαερίου
Αναερόβια χώνευση είναι η βιολογική επεξεργασία που υφίστανται τα οργανικά απόβλητα απουσία οξυγόνου, κατά την οποία πραγματοποιείται αποδόμηση του οργανικού φορτίου με τη βοήθεια μικροοργανισμών και παράγεται βιοαέριο, ένα αέριο που περιέχει κατά κύριο λόγο μεθάνιο (CH4) σε υψηλή περιεκτικότητα και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, η ΗΛΕΚΤΩΡ χρησιμοποιεί δική της τεχνολογία ξηρής αναερόβιας χώνευσης η οποία προέρχεται από τη Γερμανική θυγατρική της, Herhof. Η υγρή αναερόβια χώνευση έχει ένα μέγιστο ποσοστό DS (ξηρά στερεά) περίπου 15% μέχρι το οποίο είναι λειτουργική. Σε μεγαλύτερα ποσοστά ξηρών στερεών υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες ανάδευσης και άντλησης του οργανικού υποστρώματος. Στον αντίποδα, δεν υπάρχει περιορισμός σε ποσοστό DS που μπορεί να αξιοποιήσει η τεχνολογία ξηρής αναερόβιας χώνευσης που χρησιμοποιεί η ΗΛΕΚΤΩΡ. Το οργανικό υπόστρωμα και το στερεό υποπροϊόν της διεργασίας (χώνεμα) μετακινούνται από / προς τον κλειστό βιοαντιδραστήρα διαλείποντος έργου (χωνευτήρας) με φορτωτές. Οι μονάδες αυτής της τεχνολογίας αποτελούνται από δύο βασικά μέρη – ο ξηρός χωνευτήρας και η δεξαμενή νερού – στα οποία το οργανικό υπόστρωμα μετατρέπεται σε βιοαέριο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν το τμήμα υποδοχής και πιθανής προεπεξεργασίας της πρώτης ύλης, το τμήμα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου (για εφαρμογές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή/και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας) και λοιπές συνοδευτικές υποδομές (όπως βιόφιλτρα, πυρσός καύσης του βιοαερίου χαμηλότερης ποιότητας κ.ά.)
Βήματα διεργασίας:
- Προεπεξεργασία υποστρώματος: ανάλογα με την πρώτη ύλη ενδέχεται να απαιτείται προεπεξεργασία / προετοιμασία του οργανικού υποστρώματος (κονιορτοποίηση, ανάμειξη κ.ά.)
- Τροφοδοσία υποστρώματος: είσοδος της οργανικής πρώτης ύλης στον χωνευτήρα ξηρού τύπου
- Πρωτογενής αερισμός: ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης ενδέχεται να απαιτείται ένα πρώτο βήμα αερισμού εντός του χωνευτήρα ξηρού τύπου για αύξηση της θερμοκρασίας
- Διεργασία αναερόβιας χώνευσης: αναερόβια διαδικασία με παράλληλο ψεκασμό νερού ώστε να προχωρήσουν α) η υδρολυτική φάση και β) η κύρια φάση μεθανογένεσης της αναερόβιας χώνευσης
- Δευτερογενής αερισμός: παραγωγή και απομάκρυνση βιοαερίου, αερισμός χωνέματος και αφαίρεση οσμών. Πιθανή εφαρμογή αερόβιας επεξεργασίας σε περίπτωση απαίτησης μείωσης της υγρασίας
- Απομάκρυνση χωνέματος από τον αντιδραστήρα
- Περαιτέρω δευτερογενής επεξεργασία: επεξεργασία του παραγόμενου χωνέματος (κομποστοποίηση / υγιεινοποίηση σε αντιδραστήρες Herhof ή ωρίμανση σε ανοιχτά σειράδια, κοσκίνιση και άλλου τύπου επεξεργασία ανάλογα με τις εφαρμογές)
TIPS Τεχνολογίας
Υγρασία διεργασίας – Ψεκασμός / διήθηση
Η ξηρή αναερόβια χώνευση απαιτεί επίσης, ένα υγρό περιβάλλον για τη ζύμωση. Στη διεργασία της ΗΛΕΚΤΩΡ αυτό το περιβάλλον δημιουργείται και διατηρείται με ελεγχόμενο ψεκασμό του οργανικού υποστρώματος με νερό διεργασίας μέσω κατάλληλου κυκλώματος κυκλοφορίας νερού. Ένα ειδικά ανεπτυγμένο σύστημα ακροφυσίων στο καπάκι του χωνευτήρα εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή του νερού σε ολόκληρη την επιφάνεια του υποστρώματος, υγραίνοντας έτσι επιμελώς και ομοιογενώς το σύνολο του υποστρώματος. Το νερό διεργασίας διεισδύει μέσα από το υπόστρωμα, μετακινούμενο προς τα κάτω και προς τα πλάγια μέσα από κάθετες διάτρητες πλάκες και οδηγείται εν τέλει έξω από το οργανικό υπόστρωμα, μέσω κεκλιμένων υδρορροών, στον πυθμένα του χωνευτήρα. Το διήθημα που απομακρύνεται από τους χωνευτήρες ξηρού τύπου συλλέγεται σε κατάλληλο δοχείο και στη συνέχεια κατευθύνεται στη δεξαμενή νερού διεργασίας μεγάλου όγκου (η οποία είναι κατασκευασμένη αεροστεγώς).
Αποτελεσματική παραγωγή βιοαερίου
Οι χωνευτήρες ξηρού τύπου και η δεξαμενή νερού είναι τα δύο βασικά στοιχεία της διεργασίας για την παραγωγή βιοαερίου. Ο ρυθμός ψεκασμού / διήθησης και ο όγκος της δεξαμενής νερού είναι τα δύο στοιχεία μέσω των οποίων ελέγχεται ο ρυθμός αποτελεσματικής παραγωγής βιοαερίου. Με τη βοήθεια των δύο αυτών παραμέτρων, τα απαιτούμενα βακτήρια και η απαιτούμενη ενέργεια προσφέρονται στο οργανικό υπόστρωμα προκειμένου να ξεκινήσει η διεργασία της υδρόλυσης.
Καθώς η διεργασία σταδιακά «ωριμάζει» (και η οργανική ουσία σταδιακά μετασχηματίζεται), η υδρόλυση σταδιακά περιορίζεται. Το σύστημα αποστράγγισης εξασφαλίζει αποτελεσματική απομάκρυνση των παραγόμενων οξέων από τον χωνευτήρα, προκειμένου να διασφαλιστούν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα βακτήρια που θα προκαλέσουν τη μεθανογένεση.
Η δεξαμενή νερού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του συστήματος κυκλώματος νερού της διεργασίας και χρησιμεύει για την αραίωση και τη ρύθμιση των οξέων που αφαιρούνται από τον χωνευτήρα ξηρού τύπου. Η μετακίνηση θρεπτικών ουσιών από τον χωνευτήρα τροφοδοτεί συνεχώς τη δεξαμενή νερού με οργανικά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους λειτουργούν ως θρεπτικά συστατικά για τους μικροοργανισμούς που προκαλούν μεθανογένεση. Ως εκ τούτου, παράλληλα με το βιοαέριο που παράγεται στον χωνευτήρα, ταυτόχρονα και συνεχώς παράγεται βιοαέριο και στη δεξαμενή νερού.
Συνεχής παροχή βιοαερίου
Όταν απαιτείται συνεχής παροχή βιοαερίου για διασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητας σε εφαρμογές παραγωγής ενέργειας και συμπαραγωγής, συνδυάζονται πολλαπλοί χωνευτήρες ξηρού τύπου η παράλληλη λειτουργία των οποίων, με αλληλοκάλυψη των καμπυλών παραγωγής βιοαερίου, διασφαλίζει την υψηλή διαθεσιμότητα και τη συνεχή παροχή βιοαερίου που απαιτούν οι εν λόγω ενεργειακές εφαρμογές (με ενδιάμεση αποθήκευση του βιοαερίου η οποία εξασφαλίζει την σταθερή τροφοδοσία). Όσο περισσότεροι χωνευτές λειτουργούν παράλληλα, τόσο μικρότερες είναι οι αποκλίσεις στη διαθεσιμότητα.
Ανάπτυξη συστήματος
Περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης μετατροπής σε βιοαέριο επιτυγχάνεται με την παραγωγή βιοαερίου που πραγματοποιείται συνεχώς στη δεξαμενή νερού.
Για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και τη βελτιστοποίηση της χρήσης του παραγόμενου βιοαερίου έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο διασφαλίζει τη συλλογή και επεξεργασία του «ασθενούς βιοαερίου» στο τέλος κάθε κύκλου. Το βιοαέριο με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο συλλέγεται χωριστά και κατευθύνεται σε κατάλληλο δοχείο αποθήκευσης. Από εκεί, μπορεί να καταναλωθεί σε έναν πυρσό καύσης ή εναλλακτικά να προωθηθεί προς ανάμειξη με βιοαέριο υψηλότερης περιεκτικότητας σε μεθάνιο.
Η διαδικασία μας επιτρέπει τη βέλτιστη επεξεργασία οργανικών υποστρωμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε DS (ξηρά στερεά). Για τον λόγο αυτό, οι μονάδες που σχεδιάζονται με αυτή την τεχνολογία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και αποδοτικές.
Πλεονεκτήματα έναντι υγρής αναερόβιας χώνευσης
- Σημαντικά χαμηλότερη απαίτηση νερού
- Δεν απαιτείται πολτοποίηση της πρώτης ύλης
- Χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις καθώς δεν απαιτείται μηχανισμός ανάδευσης
- Χαμηλότερες φθορές εξοπλισμού λόγω απουσίας κινητών μερών
- Χαμηλότερη ευαισθησία σε επιβλαβείς ουσίες και υπεροξίνιση
- Στο αέριο υπάρχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο γεγονός που επιδρά θετικά στη διάρκεια ζωής σε εφαρμογές συμπαραγωγής
- Μικρότεροι χωνευτήρες λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε ενέργεια των υποστρωμάτων που χρησιμοποιούνται
- Πιθανές συνέργειες με χρήση γεωργικού εξοπλισμού (π.χ. τροχοφόροι φορτωτές, τρακτέρ, άμαξες ανάμειξης, μηχανήματα διασποράς κοπριάς κ.λπ.)
- Απλούστερη αποθήκευση / διαχείριση υπολειμμάτων χώνευσης.
Πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνολογιών ξηρής αναερόβιας χώνευσης
- Σύστημα ελέγχου και μέτρησης για κάθε χωνευτήρα
- Σύστημα ξεχωριστής διαχείρισης «ασθενούς βιοαερίου»
- Βέλτιστη απόδοση βιοαερίου με μικρό χρόνο υστέρησης
- Χαμηλότερο κόστος επένδυσης καθώς δεν απαιτείται ανάμειξη υποστρωμάτων. Ελάχιστη ανάγκη εσωτερικών καταναλώσεων ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (χωρίς απαίτηση θέρμανσης ξηρών χωνευτήρων, χωρίς απαίτηση ανάμειξης υποστρωμάτων, χωρίς απαιτήσεις χρήσης πρόσθετου νερού διεργασίας κ.ά.)
- Ομοιογενής ψεκασμός / διήθηση και βελτιστοποιημένες συνθήκες διεργασίας μέσω της δεξαμενής νερού διεργασίας μεγάλου όγκου
- Χαμηλές εκπομπές μεθανίου και ομοιογενής αερισμός του χωνέματος με ειδικό σύστημα αερισμού
- Χαμηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή αερίου μέσω της ταυτόχρονης παραγωγής βιοαερίου στη δεξαμενή νερού διεργασίας
Λεπτομέρειες και βίντεο:
https://herhof.com/en/technologies/anaerobic-waste-treatment/biogas-process
Παραγωγή Ενέργειας από Απόβλητα και Υπολείμματα
Η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει δική της τεχνολογία παραγωγής δευτερογενών καυσίμων από απόβλητα με κατάλληλη αερόβια επεξεργασία (βιοξήρανση) η οποία έχει στόχο τη μείωση της υγρασίας των υλικών άρα και την αύξηση του ενεργειακού τους περιεχομένου.
Η διαδικασία που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από τα απόβλητα παρέχει την υψηλότερη ποιότητα. Διπλασιάζοντας τη θερμογόνο δύναμη του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου «Stabilat®» στη διαδικασία «Herhof Stabilat®», η υψηλή ενεργειακή εκμετάλλευση είναι εγγυημένη μακροπρόθεσμα γιατί μειώνεται η «χαμένη» θερμότητα κατά την καύση υλικών με υψηλή υγρασία ενώ αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος της άκαυστης ύλης.
Το αποτέλεσμα είναι η υψηλή ανάκτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δεδομένου ότι με την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων από απόβλητα αντικαθίστανται ορυκτά καύσιμα, μειώνονται με τον τρόπο αυτό και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτό καθιστά τη διεργασία «Stabilat®» μία μοναδική διαδικασία παραγωγής δευτερογενών καυσίμων η οποία εξευγενίζει τα απόβλητα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, προσφέροντας υλικά υψηλών προδιαγραφών στα έργα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα (waste to energy).
https://herhof.com/en/technologies/waste-to-energy
Επιπρόσθετα, η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει ειδική τεχνογνωσία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή/και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από το βιοαέριο που παράγεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Έχοντας κατασκευάσει και λειτουργήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ στην Ευρώπη (ΒΕΑΛ Α.Ε. 24,22MWel – Βιοαέριο Μαυροράχης 3,52MWel) κατέχει πλέον σημαντική εξειδίκευση στην κατασκευή δικτύων βιοαερίου, στη συντήρηση και λειτουργία αυτών όπως και στην αποδοτικότερη λειτουργία μηχανών εσωτερικής καύσης που αξιοποιούν αυτού του είδους τα αέρια. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν σημαντικότατη επίπτωση στο περιβάλλον καθώς ελαχιστοποιούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους ΧΥΤΑ με τη δέσμευση και ενεργειακή αξιοποίηση του μεθανίου που παράγεται σε αυτούς.
Τέλος, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει κατασκευάσει ενεργειακά έργα και δίκτυα εφαρμογών σχετιζόμενων με τηλεθέρμανση πόλεων σε ορισμένα από τα οποία έχει δοκιμαστεί και η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.
Τεχνολογίες Διαχωρισμού
Εκτός από τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Αποβλήτων, η ΗΛΕΚΤΩΡ μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις σε συστήματα διαχωρισμού και διαλογής απορριμμάτων. Με το εξειδικευμένο in-house τμήμα σχεδιασμού που διαθέτει και με την εμπειρία που της προσδίδει ο σχεδιασμός και η κατασκευή περισσοτέρων από 20 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Ελλάδα και Ευρώπη δύναται να σχεδιάσει περίπλοκα συστήματα διαχωρισμού και διαλογής υλικών με εγγυημένο αποτέλεσμα ποσοστών ανάκτησης υλικών ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών.
Η συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογιών διαχωρισμού εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών που απαιτούνται όπως ταινίες μεταφοράς, τεχνολογίες κοσκίνισης, τεχνολογίες οπτικού διαχωρισμού, διαχωρισμού μετάλλων / αλουμινίων κ.ά.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων διαχωρισμού τόσο σύμμεικτων υλικών όσο και υλικών που προκύπτουν από συστήματα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ).